Do Turnova se přesunou malé ortopedické a chirurgické operace

3. 12. 2013 6:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajská nemocnice v Liberci chce do Panochovy nemocnice v Turnově přesunout malé ortopedické a chirurgické operace, na které dnes pacienti v Liberci často čekají až čtyři měsíce. V Turnově by je mohli absolvovat během několika týdnů, operovat by je mohli i liberečtí lékaři.


V Turnově by se měli věnovat také operacím typu podvázání žaludku obézních pacientů, které je časově náročné a v Liberci na ně není prostor. O záměrech fúze novináře informoval generální ředitel liberecké nemocnice Luděk Nečesaný.

Liberecká nemocnice a Panochova nemocnice Turnov se od Nového roku spojí v jedno zdravotnické zařízení s 1140 lůžky, které bude mít tři vlastníky - Liberecký kraj a města Liberec a Turnov. Pro obě zařízení by měla být připravovaná spolupráce výhodná a roční úspora v nákladech se odhaduje na 15 milionů korun. V Turnově umožní udržet základní rozsah zdravotní péče a také lépe využít areály obou nemocnic. „Rozhodně ale neuvažujeme o tom, že by se do Turnova vrátila již zrušená oddělení, jako je dětské nebo porodnice,“ řekl Nečesaný.

Kvůli spojení přijde v Turnově o práci kolem 40 pracovníků z obslužných provozů, zdravotnického personálu se propouštění nedotkne. Liberecká nemocnice už za pět milionů korun od města Turnova odkoupila servisní společnost NEMPRA, která pro nemocnici zajišťovala praní prádla, stravování a podobně. Zaměstnanci prádelny už dostali výpověď, pro nemocnici se prádlo bude prát v Liberci. Také jídlo pro pacienty se bude do Turnova dovážet z 25 kilometrů vzdáleného Liberce. V Turnově se ale bude vařit pro zaměstnance nemocnice, sociální ústavy a místní firmy.

Turnovská nemocnice má 178 lůžek a zhruba 340 zaměstnanců. „Pokud by si město Turnov v budoucnu spojení rozmyslelo, bude možné nemocnici během několika měsíců osamostatnit,“ řekl Nečesaný. Zefektivnění provozu a spojené nákupy léků a zdravotnického materiálu, by ale nemocnici měly vyvést z červených čísel. Ještě letošní rok však skončí hospodaření ztrátou kolem 15 milionů korun. V polovině roku se však očekával výsledek dvakrát horší. „Hlavní příčinou ztráty jsou zhruba o 24 milionů korun nižší příjmy od pojišťoven,“ vysvětlil jednatel nemocnice Martin Hrubý.

Krajská nemocnice Liberec s ročním obratem 2,6 miliardy korun je podle Nečesaného dostatečně silným partnerem, který může podpořit rozvoj turnovské nemocnice. Přestože ještě letos v červenci vykazovalo největší krajské zdravotnické zařízení ztrátu bezmála 70 milionů a nezaplacené faktury za 23 milionů korun, do konce roku skončí ziskem pět až deset milionů Kč. „Žádné dluhy už nemáme a měsíčně generujeme zisk kolem 15 až 20 milionů korun,“ řekl Nečesaný. Nemocnice s 980 lůžky zaměstnává 2150 zaměstnanců.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?