Do vědy půjde téměř 100 milionů korun

18. 3. 2015 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj získal již potřetí prestižní grant SoMoPro (South Moravian Region Programme for Distinguished Researchers), díky němuž se kraj dere na špičku mezi evropské regiony v oblasti výzkumu, vývoje a inovací. Na jih Moravy se stěhují vědci a odborníci z celého světa.


Prestižní program SoMoPro do Brna přilákal 53 špičkových vědců z celého světa. Jihomoravskému kraji se navíc podařila nevídaná věc – uspěl v mezinárodní soutěži a získal grant i potřetí. Na dni SoMoPro, který se konal 17. 3. 2015 v Brně, to oznámil hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.

Je možné operovat mozek bez použití skalpelu? Dá se diagnostikovat Parkinsonova choroba předtím, než vypukne? A jak nahradit toxické materiály v mobilních telefonech menšími, efektivnějšími a bezpečnějšími zařízeními? To jsou jen některé z otázek, na které hledá nyní v jihomoravských výzkumných institucích odpovědi 26 vědců z celého světa. Program SoMoPro za šest let svého fungování podpořil 53 výzkumníků z 15 zemí světa více než 236 miliony korun. V rámci třetího pokračování programu půjde do jihomoravské vědy dalších téměř 100 milionů korun.

„Evropská komise schválila projektovou žádost SoMoPro III. Návrh grantové smlouvy s Evropskou komisí bych rád předložil již dubnovému zastupitelstvu,“ potvrdil hejtman Hašek.

Rozvoj inovativní ekonomiky

Program SoMoPro III začne ještě letos a je naplánován do roku 2020. Jeho celková hodnota představuje téměř sto milionů korun, z rozpočtu Jihomoravského kraje půjde polovina. S vyhlášením první výzvy se počítá na podzim letošního roku. „V Jihomoravském kraji se podařila zcela unikátní věc. To, že jsme opakovaně získali prestižní grant Marie Curie, je i v evropském měřítku naprosto nevídané. Vyžaduje to totiž úzkou spolupráci politické, akademické i komerční sféry a dokazuje to, že Jihomoravský kraj má na evropské mapě vědy a inovací důležité místo. Program SoMoPro se stal v průběhu své existence vzorem pro další podobné programy v celé Evropské unii,“ dodal Michal Hašek.

Třetí SoMoPro je více zaměřeno na oblasti posilující konkurenceschopnost Jihomoravského kraje na mezinárodním poli, jako je materiálový výzkum, informační a komunikační technologie či biotechnologie a biomedicína. Program je součástí Regionální inovační strategie. „Záleží nám na dalším rozvoji inovativní ekonomiky na jižní Moravě a příchodu nových domácích a zahraničních investic do sofistikovaných oblastí průmyslu, proto je podpora programu SoMoPro naší trvalou prioritou,“ podotkl hejtman Hašek.

Polovina vědců zůstává

Pilotní program SoMoPro I. odstartoval v roce 2009 – díky němu se na jih Moravy začali vracet čeští vědci ze zahraničních univerzit, přilákal také první špičkové zahraniční badatele. „Funguje zde efekt sněhové koule. Vědci, kteří zde působí, sem zvou své kolegy z celého světa, program tak získává na prestiži. Potěšující je, že polovina vědců z pilotního programu v Brně zůstala, dále působí na hostitelských institucích a pokračuje ve svých projektech,“ uvedl ředitel administrujícího Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu (JCMM) Miloš Šifalda.

Podobné plány má i francouzská vědkyně Helene Robert Boisivon, která ve výzkumném centru CEITEC zkoumá, jak se vytváří embryo uvnitř semene rostlin a jak roste. Tato znalost je velmi důležitá pro obnovu a údržbu semínek i zachování rozmanitosti flóry na Zemi. „Doufám, že zde na konci mého projektu najdu své místo a budu moci pokračovat ve svém výzkumu. SoMoPro je pouze začátek velkého dobrodružství, které zde můžu ve vědě zažít. Brno je velmi pěkné zelené město, moc se mi tu líbí,“ tvrdí Helene Robert Boisivon.

„V Brně žiji pouze devět měsíců, ale cítím se zde vítán od prvního dne. Poskytuje mi skvělé výzkumné prostředí, kde mají mezinárodně konkurenceschopní výzkumníci přístup k nejmodernějším výzkumným zařízením. Pomocí těchto zařízení mám v úmyslu studovat nové proteinové interakce,“ dodává její kolega z CEITECu, Philip Anthony P. Jackson, který pochází z Irska a zabývá se rostlinnou biochemií.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?