Do zdravotnictví v Moravskoslezském kraji šlo z EU 1,2 miliardy

16. 5. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Do zdravotnictví v Moravskoslezském kraji směřovalo v posledních devíti letech 1,2 miliardy korun z evropských fondů. Evropské dotace pomohly k výstavbě nových pavilonů a oddělení nemocnic, zdravotnická zařízení nakoupila nové přístroje nebo lůžka pro pacienty.


ČTK to řekl Michal Sobek, mluvčí Regionální rady Moravskoslezsko, která v kraji v uplynulém plánovacím období zodpovídala za rozdělování evropských dotací.

„Dotace mířily hlavně do páteřní sítě zdravotnických zařízení v kraji. Kromě pěti kompletně nových nebo rekonstruovaných pavilonů a oddělení ve Frýdku-Místku, Opavě, Havířově a Karviné získaly nemocnice napříč krajem 1350 nových lůžek a desítky moderních přístrojů. Mezi nimi například 11 rentgenů, tři tomografy a magnetickou rezonanci,“ uvedla ředitelka Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko Kateřina Dostálová.

Největším projektem byla výstavba pavilonu chirurgických oborů v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Jeho vybudování stálo zhruba 460 milionů korun, přičemž z evropských peněz bylo uhrazeno 386 milionů korun. Součástí pětipodlažní budovy je i heliport. K dalším významným investicím patřila výstavba pavilonu interních oborů. Stavba stála zhruba 290 milionů korun, z EU na ni šlo 216 milionů korun. Do nové budovy se kromě interny přestěhovalo i plicní oddělení.

„Práce v dřívějších stísněných a nevyhovujících prostorech se s novým pavilonem dá jen těžce srovnat. Podstatně se zvýšil také komfort pacientů,“ řekl ředitel nemocnice Ladislav Václavec. S pomocí evropských peněz byly rekonstruovány například i infekční pavilon a oddělení geriatrie v Havířově na Karvinsku nebo gynekologicko-porodní oddělení v Nemocnici s poliklinikou v Karviné-Ráji. Moravskoslezští záchranáři získali i nové sanitní vozy.

Regionální rada Moravskoslezsko je zodpovědná za uplatnění evropských prostředků určených na rozvoj kraje. Od roku 2007 proplatila na projekty téměř 20 miliard korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?