Do zdravotnictví vtrhl další žralok

28. 8. 2008 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Mezi byznysmeny, kteří chtějí vydělávat peníze v českém zdravotnictví, včera skočil rovnýma nohama i nejbohatší Čech Petr Kellner. Podobně jako Agel Tomáše Chrenka nebo Appian Group Marka Čmejly požádala Kellnerova Česká pojišťovna ministerstvo zdravotnictví o provozování své vlastní zdravotní pojišťovny...


„Žádostí o licenci na Zdravotní pojišťovnu České pojišťovny vysílá Česká pojišťovna jasný signál, že českému zdravotnictví věří a považuje ho za oblast, ve které je možné dlouhodobě působit,“ říká mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Boj o 220 miliard

Česká pojišťovna moc dobře ví, co dělá. V českém zdravotnictví je totiž pro velký byznys ideální konstelace. Zdravotní pojišťovny jsou s víc než 32miliardovým přebytkem nejbohatší v historii, ještě spoustu let by měly vydělávat, a čeští pacienti stále čekají na to, až jim někdo nabídne něco navíc.

Ve zdravotnictví jsou teď takové peníze, že se firmy můžou v přetahování pacientů trumfovat. Rovnice je jednoduchá: kdo získá víc klientů, urve větší část peněz z povinně vybírané zdravotní daně. Jen letos se ve zdravotnictví protočí 220 miliard.

Téhle bitvy se chtějí zúčastnit i další hráči. O zdravotní pojišťovnu nedávno požádal i Appian Group nebo firma Czech Media Corporation Ivana Zacha.

Přetáhnout českého pacienta přitom vůbec není těžké. Docela dobře to dokazuje zdravotní pojišťovna Agel, kterou už pět měsíců buduje Tomáš Chrenek. Ten díky bonusu 1500 korun, který dává všem novým pojištěncům na lepší plomby nebo na antikoncepci, jen za srpen zdvojnásobil počet klientů své pojišťovny na 18 tisíc.

A například řetězec praktických lékařů Moje ambulance, kterou buduje třinecký podnikatel Marek Potysz, přebral konkurenci pět tisíc pacientů - za to, že jim nabízí dvanáctihodinovou ordinační dobu, možnost objednat se pomocí esemesky nebo stokorunový šek na nákup v lékárně.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?