Dokumentaci pro stavbu náchodské nemocnice si vyzvedlo 29 firem

9. 9. 2015 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Dokumentaci na přestavbu náchodské nemocnice zhruba za 1,2 miliardy korun si od Královéhradeckého kraje dosud vyzvedlo 29 firem. Kvůli dotazům souvisejícím s projektovou dokumentací kraj opakovaně prodloužil termín pro podání nabídek. Na dotaz ČTK do uvedli představitelé kraje.


Původní termín podání nabídek byl do 9. října, po opakovaném posunutí je stanovený na 18. listopadu. „Dotazů na projektovou dokumentaci chodilo více, konzultuje se to s projektantem a odpověď jde zpátky firmám. My jsme s tím zdržením počítali,“ řekl ČTK radní hradeckého kraje Josef Dvořák (ČSSD). Připustil, že v dokumentaci jsou chyby, které je nutné napravovat.

Dvořák uvedl, že i přes zdržení by mohla být smlouva s vítěznou stavební firmou podepsaná v únoru či březnu příštího roku, na jaře by měla začít i stavba. Kraj tendr na přestavbu nemocnice za odhadovanou cenu 1,19 miliardy korun bez DPH vypsal letos v červenci. Přestavba nemocnice je největším současným investičním projektem kraje a proti původním plánům nabrala značné zpoždění.

Hejtmanství původně chtělo stavbu zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny letošního roku. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj předloni v květnu zrušil přes rok trvající výběrové řízení na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Další zdržení v řádu měsíců přinesly potíže s tendrem na zpracování projektové dokumentace.

Při modernizaci stavbaři vybudují dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky, dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.

Náchodská nemocnice je největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Její spádová oblast je až 150.000 obyvatel a ve svých odděleních má 650 lůžek. Další nemocnice má kraj v Jičíně, Trutnově a ve Dvoře Králové nad Labem. I u nich v budoucnu počítá s rozsáhlými investicemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?