Domácí péče na Domažlicku nefunguje

1. 7. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jediným okresem v České republice, kde nefunguje domácí ošetřovatelská služba, je domažlický okres. "V Domažlicích je situace velice těžká. Všeobecná zdravotní pojišťovna s námi nechce uzavřít smlouvu. A to i přesto...


Domácí péče se stala jablkem sváru v Domažlicích. Pracovníci Všeobecné zdravotní pojišťovny tvrdí, že o ni není zájem. Lékaři mají opačné mínění.

Domažlice - Jediným okresem v České republice, kde nefunguje domácí ošetřovatelská služba, je domažlický okres. „V Domažlicích je situace velice těžká. Všeobecná zdravotní pojišťovna s námi nechce uzavřít smlouvu. A to i přesto, že zastupuje většinu občanů,“ tvrdí Miroslava Lukášková, která chtěla systém domácí péče provozovat. Proto se zúčastnila výběrového řízení vypsaného okresním úřadem a vyhrála ho.

„Podle mých informací není na Domažlicku o domácí péči ze strany lékařů zájem. Už od roku 1994 máme uzavřenou smlouvu s jednou sestrou. Vykazuje malou činnost,“ oponuje ředitel domažlické VZP Václav Pokštefl. Podle jeho slov záleží pouze na lékařích. „Pokud mezi nimi bude o domácí péči zájem, smlouvu podepíši,“ dodal Pokštefl.

„Z naší strany i ze strany pacientů zájem je. V současné době klienty objíždím sám,“ konstatoval lékař Karel Sláma. Podobně soudí i další praktičtí lékaři, například na Kdyňsku. Informaci o možném vzniku služby uvítali také zdravotníci na Horšovskotýnsku. „Lékaři ode mne chtějí podepsanou smlouvu s VZP, pak už nic nebrání tomu, aby i na Domažlicku mohli pacienti domácí péči využívat,“ popsala současnou situaci Lukášková, která už s několika praktickými lékaři uzavřela předběžné dohody. „Já už jsem smlouvu s paní Lukáškovou podepsala,“ potvrdila nám domažlická lékařka Jana Böhmová.

„Přístup domažlické VZP nechápu. Mají snad zdejší občané menší práva než ostatní obyvatelé České republiky? Vždyť podporu domácí péče má pojišťovna ve svém programu. Proč to tedy v Domažlicích nejde, když všude jinde ano?,“

táže se Lukášková. Pacient má na domácí péči nárok ze zákona. Ne u všech je potřeba, aby trávili čas v nemocnici. Pacientům ji předepisuje jejich praktický doktor nebo ošetřující lékař nemocnice.

VÁCLAV TAUER, Plzeňský deník, 1.7.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?