Domácnosti utrácejí v rámci péče o zdraví nejvíce za léky

8. 6. 2018 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Výdaje českých domácností na zdravotní péči přesáhly v roce 2016 poprvé 50 miliard korun, lidé na své zdraví vynaložili 51,2 miliardy korun. Největší část tvořily výdaje za léky. Vyplývá to z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).


Z celkových výdajů domácností představovaly výdaje na zdravotní péči 2,31 procenta. Za léčiva utratily domácnosti téměř polovinu ze svých celkových výdajů za zdravotní péči, konkrétně za léky na předpis zaplatily podle aktuálních údajů 10,3 miliardy korun, za volně prodejné léky a ostatní léčiva dalších 13,5 miliardy ročně. „V obou případech se jedná o nejvyšší hodnoty od roku 2010,“ uvedla Vladimíra Kalnická z odboru statistik rozvoje společnosti ČSÚ. V přepočtu na osobu vydala česká domácnost v roce 2016 za léky 2250 korun.

Dále jsou z rodinného rozpočtu hrazeny i příplatky u stomatologů, regulační poplatky za pohotovostní služby a poplatky za různá potvrzení od praktického lékaře, platby za nadstandardní výkony, materiál a služby a také kosmetické operace, služby dentální hygieny, nutričních terapeutů a další služby nehrazené z veřejného zdravotního pojištění.

„V posledních třech letech pozorujeme nárůst výdajů domácností na zdravotní péči o téměř pětinu (18 procent), a to ze 43,5 miliardy korun v roce 2013 na výše uvedených 51,2 miliardy korun v roce 2016,“ uvedli statistici. Za celé sledované období let 2010 až 2016 zaplatily české domácnosti z vlastních prostředků za zdravotní péči nad rámec veřejného zdravotního pojištění 322 miliard korun.

Celkové výdaje na zdravotní péči vzrostly v Česku v roce 2016 meziročně o 2,7 procenta na 361,6 miliardy korun. Dvě třetiny výdajů na zdravotní péči jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, tzn. prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Z veřejných rozpočtů bylo zaplaceno 62,5 miliardy a domácnosti vydaly 51,2 miliardy korun. Zbytek je placený ze soukromého pojištění, neziskovými organizacemi nebo platbami od zaměstnavatelů v podobě preventivních prohlídek.

České domácnosti se na celkových výdajích na zdravotní péči podílely předloni 14,2 procenta. V roce 2015 měly ze zemí EU nejvýraznější zastoupení domácností ve financování zdravotní péče v Bulharsku (48 procent), v Lotyšsku (41 procent) a v Řecku (35 procent). Oproti tomu nejmenší byla ve Francii, kde se domácnosti podílely sedmi procenty.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?