Doplatky za léky možná jednotné

6. 11. 2006 8:31
přidejte názor
Autor: Redakce
Doplatky za léky v lékárnách možná budou stejné ve všech lékárnách. Vyplynulo to z víkendového jednání sjezdu České lékárnické komory. "Na jednotných doplatcích za léky se poprvé dohodly lékárnická komora, ministerstvo zdravotnictví a zdravotní pojišťovny," řekl Právu Jan Horáček, mluvčí lékárnické komory v průběhu sjezdu...


V podstatě by to znamenalo, že pacient by už nemusel obcházet jednotlivé lékárny a zjišťovat, kde je daný lék na recept nejlacinější. Ve všech lékárnách v republice by totiž doplatky za léky byly stejné nebo velice příbuzné. „Jednotné doplatky za léky by mohly být od roku 2008,“ řekl Horáček.

Sjezd se touto problematikou zabýval v souvislosti s myšlenkou odstupujícího ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) zavést limit na doplatky za léky pro pacienty ve výši přibližně 3000 korun v roce. Po této hranici by již všechny léky měl pacient hrazeny z pojištění.

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek na sjezdu mj. oznámil, že zrušil tu část Rathovy lékové vyhlášky, která hovořila o tzv. výdejnách léků. To byly místnosti, které se měly zřizovat v odlehlých místech proto, aby pacienti nemuseli pro léky do lékáren. Výdejny nemusely splňovat přísné parametry lékáren na skladování léků a měly i jiné technické úlevy. Julínek se po dohodě s lékárníky, kteří proti tomu protestovali, s nimi domluvil a tuto část Rathovy vyhlášky zrušil. Zatím vzniklo zhruba 11 výdejen, ale podle Horáčka pouze jedna v odlehlém místě, deset dalších vzniklo ve velkých městech.

Exministr zdravotnictví David Rath považuje zrušení této části své vyhlášky za krok zpět.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?