Drábek: Na odměňování zdravotníků v příštím roce se nic nezmění

4. 10. 2010 8:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Aktuální změny zákoníku práce podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) nic nemění na odměňování zdravotníků v příštím roce. Drábek to v pátek uvedl na konferenci o tarifních platech, která se konala v Senátu.


Hrozbu stávkou, kterou Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče plánuje v případe potřeby na 15. října, proto označil za „naprosto nekorektní“.

„Pokud v tuto chvíli probíhají jednání s představiteli odborů a základem toho jednání je, že pro oblast zdravotnictví se vůbec nic nezmění, tak naprosto nechápu, jakým způsobem to může být prezentováno tak, že je potřeba bojovat proti destrukci systému odměňování ve zdravotnictví,“ prohlásil ministr. Reagoval tak na vystoupení jedné z představitelek zdravotnických odborů.

Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Ivana Břeňková označila ministrova slova za dobrou zprávu. „Ale my požadujeme, aby zůstaly zachovány tabulky platových tarifů v té výši, v jaké jsou, a to nejenom pro zdravotnictví, ale i sociální péči,“ uvedla.

Novela zákoníku práce, kterou minulou středu podpořila vláda, počítá s rozšířením takzvaného pásmového odměňování, podle něhož jsou už nyní odměňováni zdravotníci nebo umělci, na další okruhy zaměstnanců. Návrh současně ruší nastavení poměru mezi nejvyšším a nejnižším platovým tarifem a platovým stupněm, díky němuž nejvyšší mzda představuje 5,1násobek nejnižšího platového ocenění. Platové stupně odrážejí délku započitatelné praxe. Odborový svaz státních zaměstnanců návrh kategoricky odmítl, podle něj představuje destrukci dosavadního systému.

Zdravotnické odbory kvůli původním návrhům ministerstva na změny platových tarifů vyhlásily stávkovou pohotovost. Minulé pondělí po jednání s ministerstvem zdravotnictví ústy své místopředsedkyně Dagmar Žitníkové odmítly návrhy, jimiž by se mzdy ve zdravotnictví dostaly pod úroveň platů po jejich loňském zvýšení. Obává se snižování počtu zdravotníků.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že dopady plánovaného desetiprocentního snížení v platové tabulce pro zdravotníky mají být rozpuštěny mezi platové třídy a platové stupně. Stejně jako u ostatních státních zaměstnanců by změny měly podle autorů umožnit odměňovat pracovníky podle jejich skutečných zkušeností a výsledků. Odboráři ale upozorňují na to že ve zdravotnictví v příštím roce nebudou peníze, pojišťovnám bude chybět deset miliard korun, na nenárokové odměny tedy nejspíš nebude.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?