Drábek přitvrdil, jeho radikální škrty v tarifech dopadnou nejvíc na lékaře

2. 9. 2010 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Je to poslední hřebíček do rakve českého zdravotnictví, zní z lékařské komory. Je to vzkaz, aby si lékaři vymohli důstojné platy silou, nebo emigrovali.


Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) přitvrdil. Do vlády poslal svoji novelu zákoníku práce a návrh nařízení vlády, které výrazně promění odměňování lidí placených z veřejných rozpočtů.

Jde přitom o tvrdší z původně navržených dvou verzí. Ta je navíc v některých ohledech ještě radikálnější, než původně plánoval. Platová tabulka má nově platit jen jedna.

Na to nejvíc doplatí zdravotníci, kteří měli doposud svoji speciální vyšší tabulku. V původním návrhu se počítalo se čtyřmi: zvlášť pro učitele, úředníky, zdravotníky a všechny ostatní.

Pokud začne od ledna platit jen jedna, klesnou lékařům základní platy o 2800 až 13 000 korun měsíčně. Zdravotním sestrám o 2200 až 10 200 korun.

Podle ministerstva práce snížení tarifních platů neznamená automatický pokles výdělku. „Nemůžeme souhlasit s tím, že znatelně poklesne plat. Jde jen o tarifní složku platu. Ta má být doplněna příplatky,“ řekla tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Viktorie Plívová.

Pokud ale ministr financí v rozpočtu prostředky na platy snižuje z letošních 134 miliard na 127,7 miliardy, zákonitě musí někomu plat klesnout, pokud se nemají peníze ušetřit jen propouštěním.

Drábkovým návrhem není příliš nadšený premiér Petr Nečas (ODS). „Budeme o dané záležitosti jednat na vládě s koaličními partnery. A také se sociálními partnery,“ řekl včera HN Nečas. Již dříve se přitom vyjádřil, že by byl spíše pro kombinaci plošného snížení platů o deset procent a propuštění.

S návrhem, který Drábek na vládu poslal, v připomínkovém řízení souhlasili jen jeho straničtí kolegové – ministr financí Miroslav Kalousek, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Přidal se jen ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský z Věcí veřejných.

Ten, jehož resortu se konečný návrh z Drábkovy dílny dotýká nejvýrazněji – ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) – proti návrhu neprotestoval. „Já bych už to netlačil nikam dál,“ řekl včera HN Heger. S ministrem Drábkem už o platech zdravotníků zvlášť jednat nebude.


Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?