Drogové prevenci má pomoci první "konopný" bigboard

8. 8. 2013 5:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Drogové prevenci má pomoci první "konopný" bigboard, který až do konce srpna stojí na pražské Jižní spojce. Propaguje službu www.koncimshulenim.cz občanského sdružení Sananim, jež od roku 1990 pomáhá lidem ohroženým drogou. Nápis "Nenech si to přerůst přes hlavu" by postupně mělo překrýt technické konopí vyrůstající z truhlíku u bigboardu. Symbolizuje tím fakt, že problémy je lepší řešit včas. ČTK to sdělila agentura instalující bigboard.


Online služba Končím s hulením byla spuštěna v červnu, má poukázat na rizika spojená s rekreačním užíváním konopí a nabídnout program léčby těm, kteří chtějí se svým užíváním něco dělat.

„Spuštěním této služby nechceme veřejnosti říci, že konopí zabíjí. Pouze varujeme, že pravidelné užívání není bez rizika,“ řekla odborná ředitelka občanského sdružení Martina Richterová Těmínová.

Uvedla, že v ČR přibývá náruživých kuřáků marihuany, kteří si svůj problém začínají uvědomovat. Často kontaktují Sananim také partneři náruživých kuřáků marihuany, hlavně prostřednictvím internetu. Online léčba je pro ně přijatelná právě tím, že je dostupná a anonymní.

Službu Končím s hulením chystá Sananim podle výkonného ředitele Jiřího Richtera už delší dobu. „I když je evidentní, že tento model léčby je snad ten nejlevnější, stále nám chybějí prostředky pro plnohodnotné zprovoznění,“ řekl. Sdružení se proto obrací na veřejnost s prosbou o podporu - shání peníze, testery i názory samotných uživatelů služby.

Návštěvníci stránek najdou krátký dotazník, jehož vyplněním se mohou přihlásit do pilotního testování. Podle nejnovějších údajů Národního monitorovacího centra pro drogy a drogové závislosti je až 87.000 Češek a Čechů ve věku od 15 do 64 let ve vysokém riziku vzniku závislosti, jsou to tzv. problémoví uživatelé. Dalších více než 100.000 je ve středním riziku. Všem, kteří chtějí zjistit, jak na tom jsou, nabízí web jednoduchý screeningový test, který podle intenzity užívání a výskytu spojených problémů navrhne uživateli odpovídající možnosti, jak svoji situaci řešit.

Program online léčby a systém self testu převzal Sananim od zkušeného provozovatele v Nizozemsku, který se léčbě a podpůrným službám pro uživatele drog věnuje přes deset let. Obsah byl přetlumočen do češtiny a přizpůsoben českým podmínkám, a to hlavně na rozdílnou legislativu.

V Česku je od letoška povolené konopí pro léčebné účely, od podzimu by mělo být k dostání v lékárnách na elektronický recept. Napíšou ho lékaři jen na zdravotní obtíže přesně vyjmenované ve vyhlášce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?