Důchodci dají za zdraví méně než loni

30. 7. 2009 9:50
přidejte názor
Autor: Redakce
Naše zdravotnictví dlouho nechránilo chronicky nemocné děti a důchodce nad 65 let tak dobře jako dnes. Podle dat zdravotních pojišťoven totiž roční strop 2500 korun, nad který pojišťovny vracejí důchodcům a rodičům dětí peníze za poplatky a doplatky na léky, funguje až nad očekávání dobře...


Roční strop na poplatky a doplatky funguje mnohem lépe než loni. Za letošek by měly pojišťovny vrátit peníze 100 až 150 tisícům lidí.

Naše zdravotnictví už dlouho nechránilo chronicky nemocné děti a důchodce nad 65 let tak dobře jako dnes. Podle nejnovějších dat zdravotních pojišťoven, která se podařilo HN získat, totiž roční strop 2500 korun, nad který pojišťovny vracejí důchodcům a rodičům dětí peníze za poplatky a doplatky na léky, funguje až nad očekávání dobře.

Poslanci od dubna snížili pro děti a důchodce strop na některé poplatky a doplatky na léky z pěti na 2,5 tisíce ročně. A výsledek se dostavil rychle. Zatímco loni VZP vrátila za první půlrok peníze 717 lidem, letos jejich počet raketově stoupl na 4639 lidí. Víc než 95 procent z nich tvoří právě děti a důchodci.

Plus pro chronicky nemocné

Velmi podobná čísla mají i menší pojišťovny. Například u Metal Aliance loni překročilo za první pololetí roční strop 22 lidí, letos jich je už desetkrát tolik. „Nová čísla ukazují, že nejvíce chráněnou skupinou před spoluúčastí ve zdravotnictví jsou důchodci. Těm budou pojišťovny vracet peníze hlavně za doplatky na léky,“ říká první náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Na rozdíl od loňska, kdy po prvním půlroce roční strop překročili pacienti s vážnými nemocemi, jako jsou laterální a roztroušená skleróza, těžká migréna nebo Parkinsonova choroba, letos v prvním pololetí na sociální limit „dosáhli“ už i další chronicky nemocní pacienti, kteří mají více vážných nemocí najednou. A to je oproti minulému roku velká změna. „Roční strop letos chrání všechny naše pojištěnce, kteří to potřebují,“ říká šéf pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera.

Roční strop 2,5 tisíce chrání důchodce a děti docela úspěšně i přes­to, že se do něj nepočítá poplatek za den v nemocnici a za pohotovost, ani všechny doplatky na léky. Do ročního limitu se počítá jen doplatek na lék od firmy, která prodává léčivou látku pod konkrétním jménem nejlevněji.

Nový roční strop chrání důchodce ještě z jednoho důvodu: pojišťovny do něj začaly počítat podpůrné a doplňkové léky, na které jsou vysoké doplatky. A právě tyhle léky berou hlavně starší lidé.

Zatímco loni pojišťovny poslaly na účet nebo poštou zpátky peníze 20 tisícům lidí, letos by měl roční strop ochránit 100 až 150 tisíc. Měl by začít fungovat tak, jak na začátku roku 2008 sliboval tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ten se tehdy při odhadu, koho bude limit chránit, o řád spletl.

„Limit už zrušit nechceme“

„Loni roční limit opravdu nesplnil naše očekávání. Proto jsme ho snížili. A ukazuje se, že to bylo správné rozhodnutí,“ dodává Šnajdr.

Ještě letos přitom může ochranný strop skončit. Už na konci prázdnin totiž budou poslanci znovu hlasovat o návrhu KSČM na zrušení všech poplatků.

Návrh poněkud nelogicky obsahuje i zrušení limitu. Na tom by ale desítky tisíc důchodců dost prodělaly. A uvědomují si to už i komunisté.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

Petr Vašek, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?