Dusno ve špitálu. Chybí mu ředitel

31. 3. 2011 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení kraje stále odkládá jmenování ředitele kyjovské nemocnice. Podle starostů i lékařů to rapidně zhoršuje tamní vztahy.


Už pátý měsíc vede kyjovskou nemocnici „dočasně dosazený“ Josef Pejchl.

Už druhý měsíc vedení Jihomoravského kraje odkládá rozhodnutí o definitivním jmenování nového ředitele, přestože má k dispozici rozhodnutí výběrové komise.

V nemocnici se kvůli trvající nejistotě zhoršuje atmosféra a podle některých byl jejím vyústěním i dramatický odchod primáře chirurgie Jana Smetky z minulého týdne.

„Před několika dny jsem osobně žádal hejtmana, aby situaci v kyjovské nemocnici vedení kraje konečně vyřešilo. Na pondělí je svolaná do Brna schůzka, kde se toto téma bude řešit,“ uvedl předseda čestné rady nemocnice a starosta Bzence Pavel Čejka. Podle něj situaci ještě komplikuje to, že Josef Pejchl činí rozhodnutí, která už nemohou spadat do jeho pouze dočasného mandátu.

„Zhoršování stavu souvisí ve velké míře právě s tím, že ředitel stále nebyl jmenován, ale je jen pověřen,“ souhlasí i kyjovský starosta František Lukl.

Podle Pejchla ale doba, kdy se nic nedělo, byla už dlouhá a bylo potřeba přejít i k zásadnějším činům. „Jestliže je něco třeba udělat, udělám to. Nemám například omezené podpisové právo, nebo něco podobného,“ hájil se Pejchl. Že bude podobný stav pokračovat, není vyloučené. Neexistuje záruka, že rozhodnutí o novém řediteli padne v nejbližším možném termínu.

„Nemůžu vyloučit, že definitivní verdikt padne na příštím zasedání rady. Nemůžu to ale ani vyvrátit,“ uvedl k nedořešené situaci krajský radní odpovědný za oblast zdravotnictví Oldřich Ryšavý. I on tvrdí, že by chtěl problém uzavřít.

Proč ale krajská rada neustále jmenování nového šéfa odkládá, nechtěl komentovat s tím, že jde o kolektivní rozhodnutí celé rady. Tím nepřímo potvrdil to, co se Hodonínskému deníku podařilo zjistit ze zdroje blízkého krajskému vedení. Josefa Pejchla podle něj prosazuje ČSSD, zatímco druhého kandidáta Františka Adamce zase lidovci.

Obě strany v krajské koalici pak nechtějí té druhé ustoupit. Kvůli plánovaným úsporám ve zdravotnictví je v Kyjově v jednání redukce lůžek. S tím je možné spojit i slučování oddělení. Opatření tohoto rázu vyžaduje jednoznačně jmenovaného ředitele.

Za této situace proto stoupá nervozita zaměstnanců. Ti považují za neseriózní, že kraj neustále odkládá rozhodnutí, a tím celou situaci jen zhoršuje. „Moje představa dočasného dosazení do funkce neodpovídá čtyřem měsícům, ale měsíci, maximálně šesti týdnům. Pak má padnout rozhodnutí,“ uvedl primář dětského oddělení Jan Trubačík. I on cítí vzrůstající nervozitu a zhoršování vztahů.

O tomtéž mluvil minulý týden také primář chirurgie Jan Smetka poté, co podal okamžitou výpověď, když mu provedený test v pracovní době prokázal alkohol v krvi. Podle zjištění Hodonínského deníku na něj poslal kontrolu jeden z pacientů poté, co u něj zpozoroval známky opilosti.

„Panuje určitá nejistota, ale že by se zhoršovala atmosféra, to si nemyslím,“ reagoval na aktuální dění dočasný šéf nemocnice Josef Pejchl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?