Důvody odvolání ředitele nikdo neřekne

31. 5. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Nesouhlasím s odvoláním v době, kdy nemocnice vykazuje dobré hospodářské výsledky. Podle mne je pan Müller dobrý ekonom, nemá smysl odvolávat ředitele pár měsíců před předáním nemocnice kraji," řekl člen dozorčí rady nemocnice...


Chomutov - Odvolání šéfa chomutovské nemocnice nezůstalo stranou zájmu středečního jednání městského zastupitelstva. V ten samý den odvolaný ředitel nemocnice Karel Müller, rovněž zastupitel, byl přitom nepřítomen z důvodu nemoci.

„Nesouhlasím s odvoláním v době, kdy nemocnice vykazuje dobré hospodářské výsledky. Podle mne je pan Müller dobrý ekonom, nemá smysl odvolávat ředitele pár měsíců před předáním nemocnice kraji,“ řekl zastupitel a člen dozorčí rady nemocnice Jaroslav Krákora.

„O důvodech, které přednostu přiměly k jeho rozhodnutí, jsem informován, ale nemám pověření prezentovat je veřejně,“ řekl zdrženlivě další radní Jiří Bintera. Radní Ladislav Drlý prohlásil, že mlčení kolem celé kauzy jen nahrává šeptandě, která koluje po městě. Že přednosta v rámci svých dalších politických ambicí hodlá zlikvidovat chomutovskou ortopedii na úkor Kadaně. Další z verzí hovoří o tom, že na zmíněném oddělení bylo možné za úplatu podstoupit operaci mimo stanovený pořadník.

Přestože primář chirurgie Karel Balabán, pověřený vedením nemocnice, nebyl ani včera k zastižení, a přednosta okresního úřadu Jiří Kulhánek se nechce vyjadřovat s tím, že nechce poškodit renomé nemocnice, dříve či později zřejmě budou muset skutečné důvody vedoucí k Müllerovu odvolání zaznít. Právě mlžení by totiž poškodilo jméno nemocnice mnohem více.

Krajský úřad Ústeckého kraje zatím nemá k Nemocnici s poliklinikou v Chomutově žádný vztah. Protože ale v rámci probíhající transformace by měl být jejím zřizovatelem, odvolání ředitele nezůstalo v Ústí nad Labem bez ohlasu.

„Zatím nemáme vůči tomuto zdravotnickému zařízení žádné kompetence,“ řekl zástupce hejtmana pro sekci zdravotnictví Miroslav Řebíček (ČSSD).

„Pokud ale vše půjde podle našich předpokladů, měli bychom, stejně jako v jiných okresech, přebrat správu této nemocnice od počátku příštího roku. Odvolání ředitele nemocnice půl roku před změnou zřizovatele považuji za krok velmi závažný, pro který musí existovat neméně závažné důvody. Obrátím se na přednostu okresního úřadu s dotazem, co ho vedlo k tomuto opatření. Věřím, že své stanovisko zdůvodní.“

LUBOŠ MIZUN, JOSEF DUŠEK, Ústecký kraj, 31.5.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?