Dva projekty mají vést ke zlepšení ovzduší ve Slezsku

13. 9. 2012 7:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotní ústav v Ostravě připravuje dva projekty, které by měly vést ke zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji. Cílem prvního z nich je přesně určit zdroje, které vzduch nejvíce znečišťují, druhý projekt má navrhnout řešení.


Sledovat budou celé celé Slezsko, tedy i jeho polskou část, protože zdroje v Polsku mají na ovzduší v Česku nezanedbatelný vliv. Řekli to zástupci kraje a zdravotního ústavu na pracovním semináři v Ostravě. Na projekty dá peníze Evropská unie. Ovzduší v Moravskoslezském kraji patří dlouhodobě k nejhorším v Evropě.

Jiří Bílek ze Zdravotního ústavu Ostrava řekl, že v srpnu byl schválen projekt Identifikace průmyslových zdrojů. Ten má určit, které konkrétní technologie ve firmách mají jaký podíl na znečištění ovzduší. „V registru je 2300 zdrojů. Z nich asi stovka tvoří jádro celého problému. To bude jádro, které bude analyzováno, jejich vzorky a emise budou zkoumány,“ řekl Bílek. Projekt by se podle něj mohl rozběhnout někdy na jaře příštího roku. Studie potrvá dva roky, první výsledky budou po roce.

U největších znečišťovatelů přitom nebude brána firma jako jeden zdroj. „Mezi tou stovkou hlavních může být od jedné firmy více zdrojů. Není to sto názvů firem, ale sto technologií. Těch zdrojů může být třeba šest v rámci firmy a ještě u nich různě rozfázováno vzorkování,“ vysvětlil Bílek. Smyslem je najít co nejlepší řešení. „Nepotřebujeme, aby celá firma snížila o 30 procent emise, potřebujeme vědět, do které konkrétní technologie se musí investovat, aby to přineslo výsledek,“ řekl Bílek.

Příští týden bude Zdravotní ústav odevzdávat ke schválení projekt Společná strategie řízení kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji a Vojvodství Slezském. Jeho cílem je najít konkrétní řešení, vyčíslit jejich náklady a také přínos.

Náměstek moravskoslezského hejtmana Miroslav Novák uvedl, že výsledky projektu by česká a polská správa mohly použít pro sjednocení podmínek provozu průmyslových podniků na obou stranách hranice. „Pokud se na projekt podaří získat finanční prostředky z Operačního programu přeshraniční spolupráce CZ-PL, bude jeho výstupem soupis možných opatření na všech zdrojích emisí, která budou seřazena podle ekonomické náročnosti a míry jejich přínosu pro zlepšení kvality ovzduší a k minimalizaci zdravotních rizik,“ uvedl Novák.

Také vedení města Ostravy chce začít vyjednávat s polskými Katovicemi o možnosti vzniku přeshraničního programu, z něhož by byly financovány projekty na zlepšení kvality ovzduší. Mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík uvedl, že zlepšení ovzduší v Moravskoslezském kraji je stále prioritou ministra Tomáše Chalupy, který se společně se svým polským protějškem Marcinem Korolecem v listopadu zúčastní v Ostravě semináře Ovzduší a zdraví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?