Dvě třetiny lékařů záchranky v Pardubickém kraji jsou externisté

13. 2. 2017 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba (ZZS) Pardubického kraje zaměstnává ze dvou třetin externí lékaře.


Pardubický kraj disponuje 12 lékařskými posádkami, v budoucnu jich zřejmě ještě ubude. Ještě větší část zásahů budou muset zastat zdravotničtí záchranáři, kteří už nyní převažují, lékaři budou jen ve větších městech, řekl ředitel krajské záchranky Pavel Svoboda.

„Suplujeme nedostatek kmenových lékařů, kterých máme asi třetinu potřebného stavu. Někde máme velké problémy, třeba v Litomyšli jezdí v týdnu přes den pouze záchranáři, odpoledne přicházejí lékaři z nemocnic nebo soukromých praxí na noční směnu,“ uvedl Svoboda. Obtíže vznikají také o prázdninách a v období dovolených.

Podle Svobody by mělo být na každou z 12 posádek při nepřetržitém provozu pět lékařů, aby se mohli ve službách vystřídat. Z potřebných 60 jich má záchranka ve stavu v přepočtu 22, zbytek tvoří externisté. Ti často pracují v nemocnicích a ve volném čase si přivydělávají a získávají další zkušenosti.

ZZS má v kraji 16 výjezdových základen, celkem mají 27 posádek. Aktuálně hledá lékaře pro Hlinsko, Poličku, Moravskou Třebovou a Svitavy. Musí mít potřebnou specializaci a delší praxi.

Již před několika lety záchranka zavedla model, kdy k většině případů vyjíždí posádka se zdravotnickým záchranářem a řidičem. V případě nutnosti je přivolán tým s lékařem. Záchranáři podle Svobody zastanou velkou část zásahů v terénu. Jejich počet je v ZZS dostatečný. Množství výjezdů záchranky vzrostlo z 35.000 ročně na loňských 50.000.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?