EK prý má proplácení zdravotnických poplatků za diskriminační

2. 6. 2010 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Evropská komise prý považuje proplácení zdravotnických poplatků kraji v České republice za diskriminační. O neformálním stanovisku Bruselu novináře informoval první místopředseda českého Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Hynek Brom, který se zástupci komise jednal.


Podle EK, která v Evropské unii dohlíží na dodržování norem, může proplácení poplatků představovat nedovolenou veřejnou podporu.

„Evropská komise na (dnešním) jednání s ČR… vyslovila neformální názor, že současný systém proplácení (poplatků) ze strany krajů je diskriminační a v případě formálního šetření by mohl zakládat nedovolenou veřejnou podporu,“ uvedl místopředseda ÚOHS.

Kraje hradí regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních různou formou, například jako dar či zpětnou úhradou, většinou od února loňského roku.

Podle Broma komise navrhla dva možné způsoby řešení, které by byly v souladu s pravidly veřejné podpory. „Buď hradit poplatky ve všech zdravotnických zařízeních bez ohledu na zřizovatele, anebo tyto poplatky neproplácet vůbec. Je pouze na jednotlivých krajských reprezentacích, jak se s danou věcí dále vypořádají. Jak se EK postaví k dosavadní praxi ovšem zatím není jasné,“ řekl Brom.

„Stanovisko komise podle europoslanců (za ODS) potvrzuje názor ODS, že kraje pod vedením sociálnědemokratických hejtmanů dlouhodobě porušovaly zákon,“ uvedl v prohlášení klub europoslanců občanských demokratů.

Podle něj se EK zabývala celkem šesti stížnostmi na proplácení zdravotnických poplatků v ČR.
„Pokud by kraje ČR nesplnily ani jednu z těchto podmínek, nebo pokud by stěžovatelé své podněty nestáhli, může dojít k řízení, které by vedlo k navracení již poskytnuté nedovolené státní podpory, tedy v našem případě proplacených zdravotnických poplatků,“ píše se také v prohlášení zákonodárců ODS.

Pardubický kraj oznámil už dnes, že přestane poplatky proplácet ve středu. Také další kraje ovládané ČSSD by mohly od proplácení poplatků odstoupit kvůli výsledku víkendových parlamentních voleb. Hejtmani pokládali proplácení za dočasné opatření před přijetím legislativy rušící tuto povinnost pojištěnců. Strany předpokládané koalice pravého středu však rušení poplatků neplánují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?