Emmerová nevylučuje odvolání šéfa svého bezpečnostního odboru

4. 11. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Emmerová nevylučuje, že úterní varování před nebezpečím biochemického útoku bude stát křeslo ředitele bezpečnostního odboru ministerstva Jaroslava Horu. Uvedla, že o Horovi mluvila s premiérem Grossem. Ten jí sdělil, že Hora pracoval na ministerstvu vnitra a nebylo na něj velké spolehnutí...


PRAHA - Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová nevylučuje, že úterní varování před nebezpečím biochemického útoku bude stát křeslo ředitele bezpečnostního odboru ministerstva Jaroslava Horu.

V rozhovoru pro rozhlasovou stanici BBC uvedla, že o Horovi mluvila s premiérem Stanislavem Grossem (ČSSD). Údajně jí sdělil, že Horu zná jako bývalého pracovníka ministerstva vnitra, na nějž nebylo velké spolehnutí.

Postup bezpečnostního odboru se nyní prověřuje. Pokud se ukáže, že selhal, může být Hora odvolán. Podle Emmerové by natakových místech měli být lidé „informovaní a spolehliví“. Hora v ní přitom vzbuzoval dojem, že si není jist správností postupu.

Přepis Interview BBCnajdete ZDE

Ministryně v úterý vyzvala dopisem krajské hejtmany, aby přijali preventivní opatření k ochraně nemocnic před případným biochemickým útokem. Hrozba směřovala proti Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Nemocnice svolaly krizové štáby a posílily ostrahu objektů. Později se však ukázalo, že za hrozbou stál pravděpodobně psychicky narušený muž, kterého už policie zadržela a obvinila z šíření poplašné zprávy.

Emmerová v pořadu BBC potvrdila, že tentýž člověk jí poslal dopis již dříve - krátce po jejím jmenování do funkce. Vytýkal jí práci v komisi pro vyšetřování veteránů z Perského zálivu a hrozil soudem. Žádné jiné výhrůžky neuvedl. Podle deníku Mladá

fronta Dnes je autorem anglicky psaných dopisů bývalý plukovník Paul R. Musil.

Moravskoslezský hejtman Evžen Tošenovský (ODS) a středočeský hejtman Petr Bendl (ODS) ministryni vyzvali k odstoupení, protože podle nich v případu nepostupovala správně. Emmerová tvrdí, že ji hejtmani jen diskriminují a šikanují.

Ministryně ale nepostupovala standardně ani podle předsedy vlády Grosse, odvolat ji však nechce. Emmerová BBC řekla, že jí Gross žádné výtky nesdělil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?