Engel: Lékaře uspokojí jen okamžité zvýšení platů

20. 1. 2011 8:22
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Leoš Heger bude dnes jednat s předsedou Lékařského odborového klubu (LOK) Martinem Engelem a prezidentem lékařské komory Milanem Kubkem o tom, jak odvrátit odchod lékařů z nemocnic. Setkávají se poprvé po mnoha měsících.


A lékaře prý uspokojí jen okamžité zvýšení platů.

„Jestliže nedojdeme k výsledku, budu žádat o schůzku s premiérem Petrem Nečasem,“ řekl Právu Engel. Na dotaz, co by lékaře uspokojilo, Engel řekl: „Okamžité zvýšení platů. Nabídka blížící se naší představě.“

Výpověď podalo 3800 ze 16 000 nemocničních lékařů. Odejít by měli k 1. březnu. Heger ale ujišťuje, že akutní péče se pacientům dostane vždy.

Lékaři požadují zvýšení platů pro začínajícího lékaře na 1,5násobek průměrné mzdy (asi 35 tisíc Kč) a na trojnásobek pro zkušeného lékaře (asi 72 tisíc Kč), ale za základní pracovní dobu. Dnes mají s příplatky a službami 45 až 50 000 hrubého měsíčně.

Kubek: Měsíčně je třeba 300 mil.

„Peníze na zvýšení jsou. Měsíčně je k tomu zapotřebí 300 miliónů korun a ty leží na účtech zdravotních pojišťoven. Ze státního rozpočtu není potřeba ani koruna,“ soudí prezident lékařské komory Milan Kubek.

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň Právu řekl, že ministerstvo zdravotnictví intenzivně hledá cesty, jak odvrátit odchod lékařů z nemocnic.

Sněmovní zdravotní výbor včera podpořil Hegera v navržených reformách a vyzval ho k jejich rychlému předložení do legislativního procesu. Odmítl přidat peníze na platy lékařů ze státního rozpočtu. Podporu výpovědím ze strany lékařské komory a hromadné organizování odchodů ze strany lékařských odborů označil za nebezpečné. Heger stanovisko uvítal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?