Engel v Pardubicích: Děkujeme, neodcházíme. Přidat si zaslouží prý i uklízečky

11. 11. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Na pět desítek lékařů, sester či dalšího zdravotnického personálu se ve čtvrtek zúčastnilo happeningu na Pernštýnském náměstí v Pardubicích. Symbolicky pět minut po dvanácté zdravotníci zopakovali své požadavky. „Žádáme naplnění Memoranda a příslibu ministra zdravotnictví Leoše Hegera zvýšit platy a mzdy ve zdravotnictví," stojí v prohlášení zaměstnanců nemocnic Pardubického kraje.


Nabídku ministra na zvýšení mezd o 6,25 % od 1. ledna 2012 považují odboráři za nesplnění požadavků, které mělo zaručit podepsané memorandum, a požadují navýšení o dohodnutých 10 %. „Pro nás není Memorandum jen cár papíru,“ tvrdí předseda Lékařské odborové komory Martin Engel, a dodává: „Dnes to není jen o lékařích, ale o všech zdravotnických a nezdravotnických pracovnících, protože si zaslouží splnit, co bylo dohodnuto. Odklon od Memoranda nemůžeme nechat jen tak.“

Péče. Ne paláce pro úředníky

Akce v centru Pardubic byla lehčího rázu, odbory totiž nechtěly omezit provoz v nemocnicích. Zúčastnili se jí zaměstnanci nemocnic z krajského města, Litomyšle, Svitav či Ústí nad Orlicí, ale také členové krajské záchranky nebo některých sociálních služeb. „Podporuji požadavky lékařů, protože to, co se nyní děje, je divočina.

Je třeba rozumně hospodařit, ale zatím se vždy nějaké peníze našly. Podle mě je lepší přidat lidem na zdravotnickou péči než stavět honosné paláce pro úředníky,“ myslí si Jarmila Stejskalová, všeobecná sestra z Moravské Třebové.

Na rozdíl od akce „Děkujeme, odcházíme“ z počátku letošního roku však odbory zatím neplánují, že by hrozily výpověďmi. Jak uvedl šéf lékařských odborů Pardubické krajské nemocnice Miloslav Pirkl, problémy s nedostatkem personálu budou tak jako tak.

„Jen v tomto roce za prvních deset měsíců vystavila Česká lékařská komora kolem 450 prohlášení o trestní bezúhonnosti, což je krok nutný pro žadatele o zaměstnání v zahraničí. K tomu odešlo kolem 150 až 200 absolventů, kteří prohlášení nepotřebují. A lidé z lékařských fakult budou do ciziny odcházet dál. Takže i když mi nedáme výpovědi, během pár let to přirozené úbytky a odchody do důchodů dovedou do stejného konce.“

Opakování matka hlouposti?

Pirkl ovšem nevyloučil, že by se podobná akce jako v minulosti nemohla opakovat. „Nechceme opakovat to, co už tady jednou proběhlo. Odcházení a výpovědi nejsou v tomto roce na pořadu dne. Ale v příštím roce i tohle teoreticky možné je.

Dehonestace lidí je ohromná. Pokud je tady daná deklarace, od které se ze strany Vlády ustupuje, tak už skutečně nevím, čemu lze v téhle republice věřit,“ dodal šéf odborářů pardubické nemocnice.

Podle šéfa LOK Martina Engela lékaři své sliby splnili a své by měl splnit i ministr zdravotnictví. „Pan ministr od nás nemůže čekat pochopení. Je ve vládnoucí koalici a já v tom vidím jen nedůstojné uhýbání od toho, aby splnil svoji povinnost.“

Uklízečky chtějí víc

Zvýšení mezd od ledna příštího roku by se mělo dotknout veškerého personálu nemocnic. „Třeba kuchař, který dělá v nepřetržitém provozu, to znamená i v sobotu a neděli, má 12 tisíc hrubého. Kdo dělá pomocné práce třeba v kuchyni, dostane měsíčně 8 700 hrubého.

To je skoro minimální mzda,“ přiblížil současnou situaci Daniel Sýs z nemocnice ve Svitavách. Požadavky zdravotnického personálu na náměstí v Pardubicích podpořila i veřejnost. „Špičkovým lékařům, sestrám či uklízečkám v nemocnicích je třeba přidat, protože za svou obtížnou práci a přesčasy si vyšší mzdy zaslouží,“ říká Eva Martynková z Pardubic.

Kampaň „Zůstáváme, splňte sliby“ bude pokračovat až do 7. prosince. Další happening se bude konat v pondělí 14. listopadu ve Zlíně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?