Epidemie moru na Madagaskaru má 124 obětí, situace se však lepší

25. 10. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie plicního a dýmějového moru od srpna zabila na Madagaskaru již 124 lidí. O aktualizované bilanci místního ministerstva zdravotnictví dnes informovala agentura AFP.


Na úřadech přesto zavládl opatrný optimismus, neboť šíření nákazy se poprvé od vypuknutí epidemie zpomalilo. Ministerstvo nyní eviduje 1133 nakažených, 219 osob je stále v péči lékařů. Ze 124 obětí údajně 63 zemřelo během hospitalizace, zbylých 61 pak ve svých komunitách. Ministerstvo ale také hovořilo o „zlepšení“ situace, protože nové případy nákazy se neobjevují tak rychle.

„Snížil se počet lidí přicházejících do nemocnic a přibývá těch, kteří se uzdravili a opouštějí nemocnice,“ řekl Manitra Rakotoarivony z ministerstva zdravotnictví. „Deset okresů (ze 30 zasažených morem) již oznámilo konec epidemie, což znamená, že tam v posledních 15 dnech nezaznamenali žádný nový případ,“ dodal.

Mor se na Madagaskaru v posledních dekádách objevuje téměř každoročně, a to zpravidla mezi zářím a dubnem. Letos se však nemoc vyskytla dříve, navíc kromě dýmějového moru přenášeného krysami se objevil také nakažlivější plicní mor, který se může šířit z člověka na člověka kašláním a pokud není léčen, může zabít i během 24 hodin. Dvě třetiny nakažených na Madagaskaru zasáhl právě plicní mor.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?