Epidemie salmonelózy už postihla stovku lidí

7. 6. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemie salmonelózy, která vypukla před týdnem v lázeňské společnosti v Konstantinových Lázních, stále postupuje. Včera už onemocnění trápilo téměř stovku lidí. Hygienici doufají...


Konstantinovy Lázně - Epidemie salmonelózy, která vypukla před týdnem v lázeňské společnosti v Konstantinových Lázních, stále postupuje. Včera už onemocnění trápilo téměř stovku lidí, ještě ve středu jich bylo zhruba sedmdesát. Hygienici doufají, že počet nemocných se už nebude nijak výrazně zvyšovat.

Většina ze stovky postižených jsou zaměstnanci společnosti. Bramborový salát, zjištěný jako zdroj nákazy, byl totiž určen právě jim.

„Noví pacienti jsou většinou jejich rodinní příslušníci. Zřejmě se jedná o kontaktní nákazu, příčiny zatím zjišťujeme. Lázně jsou samozřejmě pod kontrolou,“ ujistila včera ředitelka tachovské okresní hygienické stanice Jana Bělohlávková. Nikdo z nových nemocných nebyl hospitalizován. Na infekčním oddělení Fakultní nemocnice v Plzni je stále necelá desítka lidí.

Bramborový salát připravovali zaměstnanci kuchyně lázeňského domu Prusík. Hrubě při tom porušili základní pravidla, když místo průmyslově připravené majónezy použili vlastní vyrobenou. Společnosti za to hrozí pokuta až tři miliony korun. Sankci hygienici udělí určitě, zřejmě však nepůjdou do maximální možné výše. Mezi nemocnými je také asi deset lidí, kteří se do lázní přijeli zotavovat.

Provoz společnosti se nyní postupně vrací do normálu. Nikdo z lázeňských hostů nebyl poslán domů, jejich procedury by neměly být nijak výrazně omezeny.

PETRA MAŘÍKOVÁ, Plzeňský deník, 7.6.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?