Epidemiologická situace v ČR je v souvislosti s migranty klidná

9. 10. 2015 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Epidemiologická situace v Česku je klidná, nedochází k ničemu, co by mělo občany v souvislosti s pohybem uprchlíků znepokojovat, řekl novinářům ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) po prvním jednání expertního týmu, který sestavil pro ochranu obyvatelstva proti přenosu infekčních nemocí.


Tým dnes probral doporučení pro možné krizové scénáře, například očkování dětí migrantů, zejména proti TBC, či centralizaci nemocných cizinců v několika vybraných nemocnicích, aby se nákaza nešířila.
Ministerstvo zdravotnictví doporučilo soubor vyšetření lidí v uprchlických táborech a širší spektrum pro ty, kteří by v Česku měli pobývat. Experti probrali vedle očkování proti TBC i ochranu před multirezistentními kmeny.

Expertní tým dnes rovněž mluvil o proočkovanosti personálu, který přichází do kontaktu s migranty. Shoda byla v tom, že děti, které v mirační vlně přicházejí a nemají doklad o očkování, budou považovány za neočkované. Bude pro ně vytvořen speciální očkovací kalendář.

K dlouhodobým úkolům pak patří vzdělávání a proškolování zdravotníků, zejména z regionů, aby nepodceňovali rizika možné nákazy, ale také aby neměli zbytečné obavy, shrnul ministr s tím, že nadějně vypadá i vybudování speciálního infekčního centra na pražské Bulovce.

Ministr už dříve uvedl, že největším rizikem je s ohledem na oblasti, odkud uprchlíci přicházejí, tuberkulóza. Migranti mohou teoreticky být také přenašeči nemocí, které se již běžně vyskytují v Evropě, jako je například meningokoková meningitida. Existuje také možnost importu dětské obrny ze zemí, kde se vyskytuje, jako je Nigérie, Pákistán nebo Afghánistán. Proti této nemoci se ale v Česku povinně očkuje. „Při kumulaci běženců s nízkou úrovní osobní hygieny může pak hrozit epidemický výskyt u lidí umístěných v uprchlických zařízeních,“ uvedl ministr.


Složení expertního týmu, který ustavil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) pro ochranu obyvatelstva proti přenosu infekčních nemocí.

Za ministerstvo zdravotnictví byli přítomni:

  1. ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)
  1. hlavní hygienik ČR Vladimír Valenta
  1. vedoucí oddělení epidemiologie Odboru ochrany a podpory veřejného zdraví Sylvie Kvášová
  1. náměstek pro zdravotní pojištění Tom Philipp

další jmenovaní/zastupující členové:

  1. Helena Šebáková, ředitelka Krajské hygienické stanice Moravskoslezského kraje
  1. profesor Roman Chlíbek, vědecký sekretář České vakcinologické společnosti (zástup za jmenovaného člena, předsedu společnosti profesora Romana Prymulu)
  1. Václava Bártů, Česká pneumologická a ftizeologická společnost (zástup za jmenovaného člena, předsedu společnosti Vítězslava Kolka)
  1. primářka Hana Roháčová, infekční klinika Nemocnice Na Bulovce
  1. profesor Jiří Beneš, Společnost pro epidemiologii a mikrobiologii (zástup za jmenovanou členku, předsedkyni společnosti Pavlu Křížovou)
  1. Barbora Macková, vedoucí centra epidemiologie Státního zdravotního ústavu (zástup za jmenovanou členku, ředitelku ústavu Jitku Sosnovcovou)
  1. docent Stanislav Plíšek, Společnost infekčního lékařství (zástup za jmenovaného člena, místopředsedu společnosti primáře Petra Kümpela)
  1. Jiří Toman, ředitel odboru zdravotnického zabezpečení ministerstva vnitra (zástup za jmenovanou členku, náměstkyni ministra Moniku Pálkovou)

(zdroj: ministerstvo zdravotnictví)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?