Přejít na obsah

Evropský úřad doporučuje omezit glutamáty v potravinách

zpět
26.7.2017
Glutamát sodný
zvětšitGlutamát sodný
Autor: Ragesoss

Glutamát sodný | Autor: Ragesoss

 

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) doporučuje omezit glutamáty v potravinách. Za bezpečné považuje 30 miligramů těchto látek na zlepšení chuti na kilogram tělesné váhy denně.

V EU je teď povoleno přidat až deset gramů na kilogram potraviny. Informaci o doporučení EFSA na webu uvedl Státní zdravotní ústav. Na evropské trhu je asi 900.000 druhů potravin, glutamáty obsahuje 3,3 procenta z nich. Jídlu dodávají „lahodnou masovou chuť“.

„EFSA přehodnotila bezpečnost glutamátů používaných jako potravinářské přídatné látky a stanovila akceptovatelný denní přívod ve výši 30 miligramů na kilogram tělesné hmotnosti za den pro všech šest zkoumaných aditiv E620 až E625,“ uvedl SZÚ na webu.

Tato bezpečná úroveň je založená na nejvyšší dávce, při níž vědci ve studiích toxicity nezaznamenali žádné nežádoucí účinky u testovaných zvířat. Mezi prokázané nežádoucí účinky na člověka je bolest hlavy, zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina inzulínu. V současné době je v EU povoleno až 10 gramů na kilogram vyrobené potraviny.

„Doporučujeme přezkoumat maximální limity pro kyselinu glutamovou a glutamáty přidávané do potravin, zejména pro jemné pečivo, polévky a bujóny, omáčky, maso a masné výrobky, koření a doplňky stravy,“ cituje SZÚ členku panelu EFSA pro potravinářské přídatné látky Claude Lamdréovou.

Kyselina glutamová a její soli, označované jako E620 až E625, se vyskytují ve většině potravin i přirozeně. Nejvyšší obsah mají sojové proteiny, parmazán, treska, vlčí bod čili lupina. Vyskytuje se podle SZÚ ale také například v rajčatech nebo některých těstovinách.

„Pokud je dávka velká, citlivější osoby mohou pociťovat zdravotní problémy, jako je bolest hlavy, pocení tlak v obličeji, bušení srdce, bolesti na hrudi, nevolnost, slabost, atd. Naštěstí jde u zdravých osob o přechodný efekt. Ženy jsou citlivější. Příznaky se dostavují do 30 minut po jídle,“ vysvětlil na webu vedoucí Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ Jiří Ruprich.

EFSA je úřadem Evropské unie zodpovědným za hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin a krmiv, výživy, zdraví a pohody zvířat, ochrany a zdraví rostlin. Připravuje vědecká stanoviska a doporučení, která tvoří základ pro legislativu EU.


Komentovat článek: Evropský úřad doporučuje omezit glutamáty v…

*
* Pravidla diskusí - čtěte
*
 

* - údaje označené hvězdičkou jsou povinné

Komentáře

Do této diskuse prozatím nikdo nepřispěl.

přidat komentář
 
 zavřít

Váš tip

  • Jako ochranu před spamem, prosím zodpovězte následující otázku (číslicí):
  • * - položky označené hvězdičkou jsou povinné