Exmanažeři karlovarské nemocnice půjdou před soud v listopadu

2. 10. 2009 9:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalí manažeři Karlovarské krajské nemocnice Vladimír Keřka a David Hanzl stanou 23. listopadu před trestním senátem Okresního soudu v Karlových Varech. ČTK to řekl soudce Jaroslav Barbořík.


Státní zástupkyně manažery viní z porušení povinností při správě cizího majetku, čímž způsobili škodu 2,5 milionu korun. Hrozí jim až pět let vězení.

Obžalovaní manažeři ze společnosti Česká zdravotní, kterou si najal Karlovarský kraj, řídili nemocnici v letech 2006 a 2007. Nemocnici tvoří tři zdravotnická zařízení - v Sokolově, Chebu a Karlových Varech. V roce 2007 nemocnice skončila ve ztrátě zhruba 121 milionů korun. Audit, který si kraj nechal zpracovat, poukázal na to, že nemocnice kupovala předražený zdravotnický materiál. Údajně ho dodávaly například i společnosti, které byly s Českou zdravotní spřízněny a personálně propojeny.

Hanzl pochybení při řízení v minulosti několikrát odmítl. Tvrdí, že škodu nemocnici Česká zdravotní nezpůsobila a manažeři povinnosti při správě majetku neporušili. Proti obvinění podal stížnost, ale neuspěl.

Kvůli řízení nemocnice Českou zdravotní protestovali někteří lékaři i odbory a několikrát obchodní transakce nazvali rozkrádáním nemocnice. Situace se koncem roku 2007 vyhrotila a zdravotníci protestovali i proti politikům, kteří manažery obhajovali.

Lékaři a sestry stávkovali, demonstrovali před krajským úřadem a hromadně podávali výpovědi. Manažerům z České zdravotní potom vedení kraje pod tímto tlakem neprodloužilo smlouvy. Podle dohody ale ještě dostali jako odstupné tři výplaty v celkové výši kolem 720.000 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?