Expert: Začíná převažovat nový typ chřipky B, je méně agresivní

24. 5. 2010 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Pandemický kmen chřipky A(H1N1), tedy takzvané prasečí chřipky je v současnosti na ústupu a začíná převažovat nový typ chřipky B, který je méně agresivní. Přitom se ještě v zimě tvrdilo, že se kmen prasečí chřipky bude šířit i nadále.


Je to překvapivé, řekl ČTK předseda vakcinologů Roman Prymula. Přesně před půl rokem začalo v ČR očkování proti prasečí chřipce, očkovat se proti ní však nechalo méně než jedno procento lidí. Většina vakcín, které stát za stovky milionů korun objednal, se velmi pravděpodobně nevyužije.

„Z hlediska frekvence výskytu jednotlivých virů v tuto chvíli dominuje typ B, ale takto to naprosto nikdo nepředpokládal,“ řekl Prymula. Virus prasečí chřipky nejprve zcela vytlačil klasické sezonní kmeny. Očekávalo se, že bude cirkulovat i v příští sezoně. Pandemické viry se však chovají nepředvídatelně a na světě nebyl žádný expert, který by byl schopen předpovědět, jak se ta chřipka bude chovat, vysvětlil.

Se stejným problémem se potýká řada zemí. Na podzim se bude očkovat vakcínou, která v sobě bude mít i virus A(H1N1). Je proto výhodnější nechat se očkovat kompletní sezonní vakcínou místo pandemické. „Pokud bychom před další sezonou očkovali pouze variantou H1N1, riskovali bychom onemocnění chřipkou B, která teď začíná dominovat,“ uvedl Prymula.

V úterý to bude rok od objevení prvního případu nákazy prasečí chřipkou v ČR. Jako první onemocněl pilot, který si nákazu přivezl z New Yorku. Přes varování expertů, že virus chřipky se může chovat nevyzpytatelně a zejména chronicky nemocní by se měli nechat očkovat, vakcínu využilo do konce letošní zimy 66.000 lidí, tedy méně než jedno procento populace. Potvrzeno bylo dosud v Česku 102 úmrtí na prasečí chřipku. Na sezonní chřipku umírá ročně v ČR 2000 až 2500 lidí.

Podle nedávno uvolněných dat byl během pandemie největší podíl očkovaných lidí v Norsku, a to 80 procent veškeré populace. Ve Švédsku a to bylo kolem 70 procent a stejně tak i v Nizozemsku. V Rakousku se nechalo očkovat zhruba kolem sedmi procent lidí, v Německu tři procenta, uvedl Prymula.
Země, kde se očkovalo víc lidí, začaly s vakcinací dříve. V době, kdy ostatní státy zvažovaly nákup, už měly většinou naočkováno. Předešly tak i řadě diskusí a pochybností o bezpečnosti vakcíny. Vakcinology trápí, že v Česku ke chřipce panuje obecně skepse, nižší je i každoroční podíl očkovaných proti sezonní chřipce.

Stát v srpnu objednal milion vakcín za 220 milionů korun. V únoru s výrobcem vyjednal, že neodebere 300.000 dávek, aniž by platil pokutu. „Veškeré vakcíny jsou na území ČR. Poslední dorazily začátkem měsíce dubna,“ řekl ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Místo uskladnění nechce ministerstvo z bezpečnostních důvodů sdělit.

Vláda v únoru rovněž schválila bezplatné dobrovolné očkování pro všechny zájemce, velký zájem tím ale nevyvolala. Předtím byly vakcíny vyčleněny pro vybrané skupiny chronicky nemocných a pro lidi důležité pro chod státu. Ministerstvo zdravotnictví chce představit bilanční zprávu o pandemii na tiskové konferenci v půlce června, předložit ji hodlá také vládě.

Výskyt takzvané prasečí chřipky byl potvrzen k 28. březnu 2010 podle Světové zdravotnické organizace (WHO) ve 213 zemích světa. Celkem se jedná o 466.055 případů. Na následky tohoto onemocnění dosud zemřelo podle WHO téměř 17.500 obětí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?