Experti dali vládě za dva roky ve zdravotnictví známku čtyřku

1. 6. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Za dva roky působení ve zdravotnictví si vláda podle zdravotnických expertů zaslouží jako školní známku čtyřku. Z 32 bodů vládního prohlášení v oblasti zdravotnictví splnila 13, z nich šest úplně a sedm částečně, 14 nesplnila vůbec a pět nebylo možno vyhodnotit, řekl výkonný ředitel neziskové organizace České zdravotnické fórum (ČZF) Michael Vích.


„Z toho plyne, že vláda má ve druhé polovině volebního období dost práce, uvědomíme-li si, že před volbami již nebude mít chuť nepopulární kroky prosazovat a realizovat,“ řekl.

ČZF v projektu HEZR (Hodnocení ekonomických a sociálních opatření ve zdravotnictví) dává ekonomům, manažerům, předním profesorům medicíny i zástupcům stavovských a pacientských organizací jednou za tři měsíce možnost, aby se vyjádřili k reformním opatřením. K plnění programového prohlášení vlády ze 4. srpna 2010 se ve 13. kole vyjádřilo 59 odborníků.

Žádný nedal vládě jedničku, dva dali dvojku, převažovaly trojky, tři minus a čtyřky. Na vysvědčení by vláda měla napsáno hodnocení dostatečně.

Za splněné považují experti změny v regulačních poplatcích, v nemocnicích se platí za den stovka místo 60 korun a pacienti dají 30 korun za recept, ne za každou položku. Splněn je i záměr zákona pro záchranky či definování rozsahu zdravotní péče a posilování práv pacientů. Částečně byl splněn záměr na transparentní čekací seznamy či změnu v odměňování zdravotníků. Naopak nesplněný je záměr motivovat lidi k prevenci formou bonusů.

V dalších dvou letech by měla vláda naplnit ještě osm slibů - rozšiřovat elektronizaci zdravotnictví, nedopustit zhoršení kvality a dostupnosti zdravotní péče a posílit prevenci, definovat rozsah péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění a časovou a místní dostupnost péče a také uložit pojišťovnám za úkol tuto péči pro lidi zajistit.

Vláda podle expertů rovněž musí v příštích dvou letech prosazovat posílení práv pacientů, podporovat prevenci závislostí, včetně omezení kouření a ochrany nekuřáků. Musí posílit kompetence a odpovědnost praktiků a dalších lékařů primární péče i kompetence sester a prosadit změnu postavení zdravotních pojišťoven. Důležitým opatřením je také vymezení zdravotně-sociální, tedy dlouhodobé péče, včetně způsobu financování.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?