Experti posuzují, jak po roce 2020 zajistit leteckou záchranku

27. 6. 2016 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Leteckou záchrannou službu by mohl zajišťovat stát, buď ministerstvo obrany nebo vnitra, případně nezisková organizace státu, státní podnik či nezisková organizace krajů. V úvahu připadá i zachování současného modelu, kdy službu zajišťují soukromé firmy.


Varianty po roce 2020, kdy vyprší smlouvy z chystaného tendru, posuzuje pracovní expertní skupina. Zřídit ji uložila ministru zdravotnictví Svatopluku Němečkovi (ČSSD) vláda. Němeček bude v pondělí vládu o práci skupiny informovat.

Ve skupině jsou zástupci ministerstev zdravotnictví, obrany, vnitra, financí, Úřadu vlády a asociace krajů.

Letecká záchranná služba je nyní zajišťována na deseti výjezdových základnách v Ostravě, Olomouci, Brně, Jihlavě, Liberci, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ústí nad Labem, Praze a Plzni. Po jedné základně mají ministerstva obrany a vnitra, na osmi základnách působí soukromé subjekty Alfa-Helicopter s.r.o. a DSA a.s.

Stávající smlouva s nimi je platná do konce roku 2016. Ministerstvo zdravotnictví proto počátkem roku předložilo vládě ke schválení odůvodnění nové veřejné zakázky na osmi základnách v letech 2017 až 2024. Vláda její rozsah zmenšila poté, co resorty obrany a vnitra potvrdily, že zajistí provoz vrtulníků vedle základen v Praze a Plzni i v Českých Budějovicích a Brně. Zakázka tak bude pro šest základen na roky 2017 až 2020.

Expertní skupina se zatím sešla dvakrát, členové převzali dokumenty k přípravě stávající veřejné zakázky. Skupina provede analýzu a zhodnocení stavu, včetně počtu pilotů a pozemního personálu, a předpokládaného vývoje po roce 2020. Definovat má požadovaný rozsah služby a posoudit varianty způsobu jejího zabezpečení. Doporučit by také měla způsob financování. Výsledný návrh by měl být vládě předložen do 31. srpna 2016.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?