Fakultní nemocnice Brno ladí scénáře pro případ výpovědí lékařů

18. 10. 2010 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno ladí krizové scénáře pro případ hromadných výpovědí lékařů. Připravenost dát výpověď k poslednímu prosinci vyjádřilo jen v bohunickém areálu nemocnice, kde pracuje 460 lékařů, 40 procent z nich.


ČTK to řekl předseda bohunických lékařských odborů Milan Navrátil. Podle ředitele Romana Krause nemá dosud vedení nemocnice od odborářů žádná čísla, kolik lékařů by chtělo odejít, ani konkrétní výpovědi na stole. Přesto jsou připraveny krizové scénáře.

Kdyby desítky či stovky lékařů v jedné nemocnici podaly hromadně výpověď, byl by to podle Krause pro každé zařízení vážný problém. „Hrozba v této aktivitě určitě je skryta. Ale jedna věc je deklarace a druhá věc je uskutečnění té hrozby,“ uvedl.

Ve výzvě „Děkujeme, odcházíme“ žádají lékaři pro svou profesi 1,5 násobek až trojnásobek průměrné mzdy podle zkušeností a erudice lékaře. Když jejich požadavky zůstanou nenaplněny, odejdou prý pracovat do zahraničí, kde si vydělají víc.

„Mám osobní zkušenost, kdysi jsem tři roky v zahraničí pracoval, a naši lékaři jsou svým vzděláním a znalostmi jistě velmi kvalitní a žádaní,“ uvedl Kraus. Jeho kolegové si však prý musejí uvědomit, že začátky jsou těžké, nástupu do práce předchází vyřízení řady dokumentů i splnění jazykových zkoušek. K mání jsou navíc místa spíš v malých nemocnicích bez možnosti pracovat na špičkových klinikách a se špičkovým vybavením.

„Pokud je někdo maximálně motivován a je schopen pár měsíců nebo možná první rok žít v nepohodlí, v určitém nepříliš vstřícném vztahu svých kolegů, tak se, pokud je to dobrý lékař, uchytí,“ řekl Kraus. Má prý známé, kteří po delší době získali v zahraničí významná místa. Kraus však varoval před pouhým přepočítáváním jejich platu, v zahraničí je podle něj potřeba počítat s vyššími životními náklady včetně například pojištění.

Naopak podle Navrátila jsou zahraniční pracoviště českým lékařům otevřena. „Německo teď shání lékaře, totéž Švédsko i Rakousko,“ uvedl. Navíc v roce 2012 podle něj skončí výjimka o přesčasové práci v Evropské unii, takže nově budou moci roční přesčasy dosáhnout nejvýše 150 hodin. Dnes lékaři takto za rok odslouží i 800 hodin.

Kraus věří, že fakultní nemocnici nakonec opustí jednotliví lékaři. Dopad na provoz nemocnice prý nelze předjímat, záleží, z jakých odborností budou odcházející pocházet. Akutní péči prý nemocnice zajistí. Případné intenzivnější odchody by však dopadly na plánovanou operativu. Prodloužily by se čekací doby.

Ve Fakultní nemocnici Brno pracovalo loni podle výroční zprávy 780 lékařů. Jejich průměrný plat činil 50.410 korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?