Fakultní nemocnice Brno předepsala první recepty na české konopí

11. 5. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno předepsala první recepty na české léčebné konopí, které je novinkou na trhu. Dosud se předepisovaly recepty na konopí nizozemské, které je však trojnásobně dražší.


České vyjde zhruba na 100 korun za gram, nizozemské stávalo přes 300 korun, sdělil v tiskové zprávě mluvčí nemocnice Pavel Žára.

České konopí je přitom stejně kvalitní jako to z Nizozemska. Bude dostupné pro více lidí. Podle Žáry se používá k tišení bolesti u případů, kde klasická léčba nemá efekt.

Konopí nemoc nevyléčí, ale podporuje klasickou léčbu. Používá se například u pacientů s onkologickou bolestí nebo u lidí s neuropatickou bolestí, která vzniká při poškození nervového systému. „Vedle léčby bolesti má konopí pozitivní vliv na kvalitu spánku a chuť k jídlu,“ dodal Žára.

Konopí lze užívat vdechováním pomocí speciálního inhalačního přístroje, nebo ústně. „Nejvhodnějším způsobem podání je kapsle, která má oproti jiné formě podání výhodu nejpřesnějšího dávkování a jednoduchého užívání. Každá kapsle má stejnou účinnost,“ dodal Žára.

Pokud lidé užívají kapsle, musí k ceně kolem 100 za gram ještě zaplatit například za práci farmaceuta při zpracování, ale také cenu obalu a podobně. „Zdravotní pojišťovny léčebné konopí zatím nehradí, i když začínají jednání o jeho úhradě,“ dodal Žára.

České konopí už několik týdnů předepisuje také Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, která ho dává několika pacientům. Podle lékaře Radovana Hřiba bude české konopí kvůli nižší ceně dostupnější. Někteří pacienti užívají od čtvrt do jednoho gramu denně, takže za nizozemské konopí zaplatili i kolem 8000 měsíčně. U českého konopí bude cena třetinová.

Konopí je rod jednoletých bylin z čeledi konopovitých. Před časem se potvrdily jeho účinky jako doplňkového léčiva pro pacienty s rakovinou nebo roztroušenou sklerózou. Vydat ho ale může pacientům pouze lékař registrovaný ve Státní agentuře pro konopí pro léčebné účinky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?