Fakultní nemocnice Brno získala nové přístroje za čtvrt miliardy

27. 1. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno získala ve třech projektech díky dotacím z Evropské unie nové přístroje a informační systémy za více než čtvrt miliardy korun, řekl novinářům ředitel zařízení Roman Kraus. Ve všech třech projektech zaplatila Evropská unie 85 procent, zbylých 15 procent uhradila nemocnice.


Za peníze nemocnice pořídila přístroje především pro lepší zobrazení například u nádorů nebo poraněných tkání a modernější informační systémy. Podle Krause se díky tomu zlepší péče o pacienty.

Nejvýznamnější investicí bylo pořízení hybridního skeneru PET/MR, který je nejmodernější hybridní zobrazovací technikou, když kombinuje přednosti pozitronové tomografie a magnetické rezonance. Sloužit bude pro pacienty s nádory mozku, krku, prostaty, tlustého střeva nebo konečníku. Podle lékařského náměstka Jaroslava Války je metoda k pacientům šetrná a přesně odhalí, jak nádor vypadá, jestli má někde metastázy nebo vzdálená ložiska.

Nemocnice získala také angiografickou linku, která slouží například pro pacienty s nádory a po cévních mozkových příhodách. Koupila rovněž ultrazvuk, magnetickou rezonanci, rentgenové rameno, endoskopické vybavení, skiagrafický přístroj, operační stoly a operační světla.

„Péče o pacienty se zlepší v tom, že se nám díky přístrojům lépe zobrazí všechny patologie, nádory nebo poraněné tkáně, takže mohou lékaři přesněji a správně zasáhnout v léčbě postižení,“ uvedl Kraus. V modernizaci vidí také další výhody. „Řada moderních přístrojů snižuje radiační zátěž pacientů. Například jedno vyšetření břicha na CT je tak velká radiační zátěž, jako kdyby byl člověk poblíž výbuchu atomové bomby. Takže to není úplně bez rizika,“ dodal Kraus.

Nemocnice zmodernizovala také informační systémy. „Podporuje to bezpečnost pacienta. Máme k dispozici mobilní zařízení, které nás informuje o stavu pacienta, jsme přímo od lůžka schopní dělat vše on-line tak, ať je to dostupné pro další kolegy v rámci celé nemocnice,“ uvedl náměstek pro informatiku Miloslav Procházka. Elektronická je podle něj také správa léků. „Jsme schopní vše sledovat od předepsání až po podání. Díky kontrole léků jsme schopní dosáhnout úspor v oblasti podávání léků,“ dodal Procházka. Nemocnice také může elektronicky sledovat spotřebu materiálu a léčiv na pacienta a operační sály.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?