Fakultní nemocnice Olomouc má zaplatit půlmilionovou pokutu

16. 4. 2012 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Olomouc má zaplatit půlmilionovou pokutu za chyby v tendrech na modernizaci přístrojů. Nemocnici pokutu vyměřil antimonopolní úřad. Zdravotnické zařízení na zakázky nevypisovalo otevřené tendry, ale používalo pouze jednací řízení bez uveřejnění.


ČTK to zjistila z internetové sbírky rozhodnutí ÚOHS. Rozhodnutí je pravomocné. Nemocnice pochybení odmítá, pokutu ale zaplatí.

„Rozhodnutí úřadu se musíme podřídit a pokutu zaplatíme, přestože jsme přesvědčeni, že jsme při zadávání zakázek postupovali v souladu se zákonem. Právní zástupci nemocnice v současné době provádějí rozbor rozhodnutí, na jehož základě zvážíme případné podání žaloby ke správnímu soudu,“ řekl ČTK mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Bývalý ředitel nemocnice Radomír Maráček, za jehož vedení nemocnice zakázky zadávala, čelil v souvislosti s výkonem své funkce u soudu obžalobě ze tří trestných činů. Podle obžaloby u zakázek za desítky milionů korun na modernizaci pracovišť nemocnice nevyhlásila otevřené výběrové řízení, ale využila právě jednacího řízení bez uveřejnění. Krajský soud v Olomouci letos v březnu Maráčka osvobodil. Nemocnici údajně nevznikla žádná škoda.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zabýval postupem nemocnice v tendrech na modernizaci rentgenového pracoviště, modernizaci CT, radioterapeutického pracoviště a jednoho z menších tendrů. Celkem šlo o zakázky z let 2007 až 2009 za asi 150 milionů korun.

ÚOHS ve svých rozhodnutích v minulosti opakovaně upozorňoval, že jednací řízení bez uveřejnění je mimořádným institutem, který mohou zadavatelé využít pouze za splnění zákonných podmínek.

Olomoucká nemocnice podle úřadu v konkrétních případech neprokázala, „že by bylo nemožné stanovit v zadávacích podmínkách potřeby zadavatele tak, aby mohl zakázky zadat jinou formou zadávacího řízení“.

Vedení nemocnice je ale přesvědčeno, že postupovalo správně. „Jednalo se o důležitou zdravotnickou techniku, kde bylo nutné brát v potaz její kompatibilitu s dalším vybavením modernizovaných pracovišť a především také zájmy pacientů, pro jejichž léčbu bylo třeba modernizovat vybavení v co možná nejkratším čase,“ uvedl Havrlant. Doplnil, že nemocnice má k dispozici odborné právní posudky, které správnost postupu potvrzují.

Zadání zakázek zdravotnické zařízení také předem konzultovalo se zřizovatelem - ministerstvem zdravotnictví, které poskytlo souhlasné stanovisko. To potvrdil u Krajského soudu v Olomouci i zástupce ministerstva Zdeněk Kabátek. „K zadávání zakázek se vyjadřoval odbor investic. Zvolený způsob není nestandardní, umožňuje ho zákon,“ uvedl.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?