Fakultní nemocnice Ostrava obhájila prestižní certifikát kvality

15. 10. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Ostrava znovu získala prestižní mezinárodní akreditaci systému kvality Joint Commission International (JCI), která je nyní nejvyšším možným standardem ve světovém zdravotnictví.


V praxi to znamená potvrzení, že nemocnice poskytuje kvalitní služby a pacienti se v ní mohou cítit bezpečně, řekl novinářům ředitel nemocnice Svatopluk Němeček.

„Akreditaci JCI jsme získali už podruhé a znamená, že splňujeme ty nejpřísnější pravidla a procesy, které jsou pro ty nejlepší světové nemocnice. To znamená, že nejsme o nic horší než nejlepší nemocnice ve Spojených státech, Saúdské Arábii či v celém světě,“ uvedl Němeček.

Pro pacienty to podle něj představuje záruky, že se ve zdravotnickém zařízení mohou cítit bezpečně, a že před jakýmkoliv zákrokem bude dbáno na to, aby byl proveden správně a bezpečně.

Certifikát JCI, který uděluje americká nezisková organizace, dosud obdrželo zhruba 430 nemocnic na celém světě, v EU ho podle Němečka vlastní 67 zařízení, v celé ČR jen čtyři. Fakultní nemocnice Ostrava je ale jedinou fakultní nemocnicí v zemi, která ho dosud získala. Poprvé ho obdržela už v roce 2010, letos ho musela před akreditační komisí obhájit.

„Je to velmi moderní trend v celém světě, že se dnes mluví o tom, že poskytování zdravotní péče není nic jednoduchého a přináší to spoustu rizik, protože prostě zasahujete do člověka a můžete ho v podstatě kdykoliv ohrozit na životě. Takže je třeba, aby někdo hlídal, aby se to všechno dělo v pořádku a rizika byla minimalizována. Proto jsme do toho šli,“ vysvětlil Němeček.

Podle něj byla obhajoba akreditace velmi náročná. „Je tady 400 oblastí, které musí být přesně upraveny, kde jsou přesné indikátory a věci, které musíme splnit a těch je přes 1400, a to všechno při tom auditu vyžadují, abychom dodrželi,“ řekl Němeček. Například jedna z akreditačních komisařek testovala, zda při kolapsu ve sprše nemocničního pokoje dosáhne ze země na signalizační zařízení pro přivolání pomoci.

Nemocnice nyní navíc získala jako třináctá na světě i rozšířenou akreditaci JCI pro univerzitní nemocnice, která tak potvrzuje kvalitu při vzdělávání mediků i v oblasti vědy a výzkumu. „Tímto krokem jsme se rozhodli podpořit Lékařskou fakultu Ostravské univerzity a potvrdit vysokou úroveň kvality vzdělávání na této fakultě zvláště v klinické sféře, která se zabývá především praktickou částí výuky,“ podotkl Němeček. Další obhajoba mezinárodní akreditace čeká nemocnici za tři roky.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?