Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně propustila už 60 lidí

4. 8. 2014 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně propustila už kolem 60 pracovníků. Je to pětina z předpokládaných 300, kteří by měli nemocnici do konce roku opustit. ČTK o tom informoval ředitel nemocnice Martin Pavlík.


Ubývání zaměstnanců podle něj zatím nemělo na chod nemocnice vliv. Zařízení začalo výpovědi rozdávat kvůli tíživé ekonomické situaci. Loni se totiž s více než miliardovým dluhem stalo nejzadluženější nemocnicí v zemi.

V současnosti má závazky po splatnosti přes 800 milionů. Vláda v týdnu schválila pro nemocnici jednorázovou pomoc ve výši půl miliardy korun.

Nemocnice začala propouštět v květnu. Celkově má 3000 zaměstnanců. „Propouštění se dosud nijak neodrazilo na zdravotní péči,“ uvedl Pavlík.
Podle předsedy nemocničního Lékařského odborového klubu Petra Kuse sice zaměstnanci výpověď dostali, avšak kvůli dvouměsíční výpovědní lhůtě jsou stále na pracovišti. „Teprve po prázdninách budeme vidět, jak se odchod zaměstnanců na zdravotní péči podepsal,“ řekl Kus.

Snížení počtu pracovníků považuje za nevhodné řešení ekonomicky špatné situace. „Hlavní problém je ve smlouvách s pojišťovnami, protože nemocnice dostávala dlouhé roky mnohem méně peněz než jiné fakultní nemocnice. Hlavním krokem ke zlepšení ekonomické situace je tedy narovnání těchto smluv,“ řekl Kus. „S pojišťovnami intenzivně jednáme,“ doplnil ředitel Pavlík.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně měla loni dluh 1,4 miliardy korun. Kvůli úsporám v řádech milionů korun měsíčně rozhodla, že propustí desetinu zaměstnanců napříč celým spektrem. Situaci nemocnice zlepší půlmiliardová podpora vlády. „Vážíme si podpory vlády i ministerstva zdravotnictví, bez které by naše nemocnice byla ve velmi tíživé situace. Peníze použijeme zejména na úhradu dodávek léků a ostatní závazky,“ dodal Pavlík.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?