Fakultní nemocnice v Olomouci letos propustí dvě stě lidí

25. 7. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Téměř dvě stovky zaměstnanců propustí do konce roku Fakultní nemocnice v Olomouci. Tento návrh zazněl na včerejší poradě vedení největšího zdravotnického zařízení v kraji...


Olomouc -

Přednostové klinik a další vedoucí pracovníci mají do konce prázdnin předložit koncepci personální redukce na jednotlivých pracovištích. V rámci úspor bude také už od září zrušeno na čtyřech odděleních FNO celkem 64 lůžek.

O redukci počtu zaměstnanců se hovoří v programu hospodářské konsolidace FNO, na jehož vypracování se podílel čerstvě jmenovaný ředitel nemocnice Jaroslav Vomáčka.

„Preferovány budou odchody do důchodu a na mateřskou dovolenou, ukončení pracovních poměrů na dobu určitou či výpovědi ze strany zaměstnanců. Po vyčerpání těchto možností se zruší některá místa a pracovníci budou propuštěni pro nadbytečnost,“ uvedl mluvčí nemocnice Stanislav Kopečný.

Nemocnice měla podle něj v polovině roku 3102 zaměstnanců, z toho více než 2500 zdravotnických pracovníků včetně zhruba čtyř stovek lékařů.“ Propouštění by se této skupiny mělo dotknout minimálně v rozsahu pěti procent a redukce se bude týkat i nejméně deseti procent administrativních, technických a dělnických profesí. Tato opatření mají zvýšit efektivitu a uspořit mzdové prostředky,“ řekl Kopečný.

Na včerejší schůzi vedení FNO podle něj padl návrh, aby do konce letošního roku nemocnice propustila 184 pracovníků. Kvůli dalším úsporám budou k prvnímu září zrušena lůžka na některých odděleních FNO, konkrétně na II. interní klinice, alergologii, porodnicko-gynekologické klinice a kožní klinice.

„Pacienti tím neutrpí, kapacita nebyla dostatečně využívána. Tato redukce je v souladu s koncepcí optimalizace počtu a struktury lůžek v rámci Olomouckého kraje,“ uvedl mluvčí.

Nemocnice tak podle něj ušetří i za mzdy pracovníků, které už díky této redukci nebude potřebovat.“ Letos jsou to pravděpodobně konečná opatření, s dalšími vedení nemocnice počítá v příštím roce,“ dodal Kopečný.

Egon Havrlant, Olomoucký den, 25.07. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?