Fakultní nemocnice v Plzni bude mít na Lochotíně nový heliport

15. 9. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice v Plzni bude mít v areálu na Lochotíně nový heliport pro vrtulníky letecké záchranné služby. Jde o investici za zhruba 45 milionů korun, kterou výrazně podpoří EU, konkrétně Integrovaný operační program zaměřený na výstavbu a obnovu heliportů, řekl ČTK ekonomický náměstek nemocnice Viktor Wendler.


„Výběrové řízení na dodavatele už je vyhlášené. Očekáváme, že se kopne někdy začátkem příštího roku. Nedokážeme ale predikovat průběh výběrového řízení. Může trvat tři i 24 měsíců,“ uvedl.

Nový heliport vznikne v místě lochotínského areálu, jemuž se říká U Dubu, tedy pod interním pavilonem. „Bude mít přímou návaznost na emergency a na operační sály,“ řekl náměstek.

Fakultní nemocnice Plzeň má status traumatologického centra. Jednou z podmínek jeho získání a udržení jsou dva heliporty, hlavní a záložní. „Současný záložní ale nesplňuje parametry, a tak bylo rozhodnuto o náhradě současného hlavního tím nově budovaným a ten současný hlavní bude předisponován na záložní,“ uvedl Wendler.

Velkou nevýhodou současného hlavního heliportu je, že není možné transportovat pacienta přímou cestou od vrtulníku do prostor nemocnice. „Musí se překládat a převážet sanitkou,“ uvedl.

Podle Wendlera jsou konstrukce i normy na heliport komplikované. „Navíc je areál na Lochotíně specifický tím, že už v něm není moc místa, kam by se vešel. Takže se vymyslela komplikovaná železobetonová šroubovice a heliport bude vysazený nad terén o několik metrů, což je důvod, proč jsou náklady stavby tak vysoké,“ uvedl. Kruhová deska podpíraná sloupy umožní i přistávání velkých vojenských strojů.

Podle technického náměstka nemocnice Františka Řeřichy vykazuje nemocnice v průměru jedno až dvě přistání denně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?