Filipiová chystá zásah proti krajům

9. 2. 2009 9:47
přidejte názor
Autor: Redakce
Nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS) se rázně pustila do sociálně demokratických hejtmanů, kteří zprostili pacienty ve svých krajských zdravotnických zařízeních povinnosti platit regulační poplatky. "Stát rozhodně zasáhne," pohrozila v pořadu České televize Otázky Václava Moravce...


kde byl jejím oponentem resortní stínový ministr a středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Ještě několik minut po začátku pořadu to vypadalo na vcelku nevzrušenou debatu. Filipiová dostala od Ratha puget oranžových růží a sama ho obdarovala DVD s britským humoristickým seriálem Jistě, pane ministře.

„Věřím, že spolupráce bude lepší než s vaším předchůdcem a že nebudete zapomínat na názory opozice,“ řekl ministryni při předávání kytice Rath.

Ministryně: Kraje obcházejí zákon

Filipiová komentovala výběr dárku pro Ratha slovy: „To abyste si uvědomil, že ani ministr není neomylný.“ Rath na to bleskově s úsměvem zareagoval: „Dejte si jen pozor na to, že máte na ministerstvu sira Humphreyho v podobě pana náměstka (Marka) Šnajdra,“ přirovnal náměstka, jehož Filipiová „zdědila“ po svém předchůdci Tomáši Julínkovi, k neúnavně intrikujícímu tajemníkovi Humphreymu Applebymu, jedné z klíčových postav zmiňovaného seriálu.

Po předání dárků se ovšem Filipiová s Rathem už prakticky na ničem neshodli. Na adresu krajů, které hradí ve svých lékárnách a zdravotnických zařízeních regulační poplatky za pacienty, s nimiž uzavírají darovací smlouvy, ministryně prohlásila, že „přinejmenším obcházejí zákon“. Jakým způsobem chce vláda proti nim zakročit, však neprozradila. „Hledá se cesta, myslím si, že už je téměř nalezena,“ řekla bez bližších podrobností.

Kvůli poplatkům ve zdravotnictví si chce nyní u Evropské komise stěžovat Česká lékárnická komora. Podle Ratha však hejtmani ČSSD postupují v mezích zákona a jejich kroky byly v souladu s přáním voličů.

Filipiová věří, že senátní návrh změny zdravotnických poplatků má šanci Sněmovnou projít. Podle ní by se k senátnímu kompromisu mohli přidat i někteří opoziční zákonodárci. Rath ale kontroval, že ČSSD se bude nejprve snažit prosadit hlasování o úplném zrušení poplatků.

Rath: Senátní návrh není kompromisem

„My jsme pro úplné zrušení poplatků. Ten kompromisní návrh není dostačujícím kompromisem,“ řekl.

Rath připustil, že senátní návrh ulehčuje rodinám s dětmi tím, že od poplatků osvobozuje děti do 18 let. Dodal ale, že soc. dem. chce, aby platit nemuseli ani senioři a invalidní důchodci. Vládu obvinil, že chtěla ušetřit na platbách za pojištěnce a pojišťovny se hojí na lidech.

Filipiová poplatky obhajovala. Podle ní přispěly k omezení nadužívání péče a přinesly do systému potřebné peníze na léčbu závažných nemocí, jako je rakovina. Dodala, že letos budou proti loňsku v důsledku rušení poplatků v systému chybět zhruba tři miliardy korun.

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák do debaty vstoupil s tím, že poplatky již nebudou tolik omezovat nadužívání péče, protože lidé si na ně postupně zvykají. Některá negativa by šla podle něj odstranit oddělením regulačních poplatků a poplatků za spoluúčast.

Jakub Svoboda, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?