Filipiová nastoupila do úřadu, Julínek rozdával autogramy

26. 1. 2009 10:46
přidejte názor
Autor: Redakce
Na resortu zdravotnictví koncem týdne došlo k výměně ministrů. Tomáš Julínek se rozloučil s úřadem po dvou letech a bezmála pěti měsících, stal se tak druhým nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví v polistopadové historii. V čele resortu ho vystřídala Daniela Filipiová, podrobnosti o svých plánech ale zatím nezveřejnila...


Tomáš Julínek své působení na ministerstvu ukončil podepisováním fotografií. Do jeho kanceláře prý celý den proudili lidé, kteří se chtěli rozloučit. „Lidé viděli, že se tady dva roky dělala nějaká práce a ne věci do šuplíku,“ uvedl Julínek.

Tento týden se exministr jako senátor zúčastní jednání horní komory, která bude rozhodovat o komunistickém návrhu na úplné zrušení jeho zdravotnických poplatků. Po senátní schůzi si bývalý ministr chce vzít dovolenou. „Neměl jsem ji posledního dva a půl roku,“ dodal.

Ve funkci byl Julínek od září 2006, kdy si ho premiér Mirek Topolánek vybral do své první povolební vlády. Kabinet pak nezískal důvěru. Julínek zůstal i ve druhé Topolánkově sestavě, která vládne od ledna 2007. Z patnáctky polistopadových ministrů zdravotnictví je tak druhým nejdéle sloužícím šéfem resortu.

Jen pár týdnů déle v ministerské židli vydržel v letech 2000 až 2002 sociální demokrat Bohumil Fišer. Spolu s ministrem úřad opustil i jeho mluvčí Tomáš Cikrt. „Všem, kterých jsem se případně nějak dotkl, se omlouvám a věřím, že už zapomněli,“ uvedl Cikrt.

Filipiová své plány teprve představí

V ten samý den Julínka v úřadu vystřídala nová ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS), kterou několik hodin předtím jmenoval do funkce prezident republiky. K plánům ve zdravotnictví či k případnému pokračování reforem se ale zatím nevyjádřila.

V tomto týdnu by je měla představit na tiskové konferenci. Julínkovy náměstky a odborný tým, který připravoval reformy, si ministryně chce ponechat. Už dříve řekla, že hodlá na práci svého předchůdce navázat a pokračovat v reformních krocích.

Zřejmě to ale nebude mít příliš snadné. Bývalá ministryně zdravotnictví a nynější hejtmanka opoziční ČSSD Milada Emmerová před nedávnem senátorčin nástup do funkce označila za „největší degradaci resortu zdravotnictví“.

Zdravotníci mají naopak velká očekávání. Zastánci Julínkových reforem věří, že se nové šéfce podaří změny ve zdravotnictví prosadit. Kritici naopak doufají, že návrhy přepracuje.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?