Financování prachatické záchranky vedlo ředitele k demisi

15. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nedostatek finančních prostředků na provoz a navržená koncepce jednotného systému s centrálním dispečinkem jsou pravděpodobně důvodem rezignace ředitele záchranné služby v Prachaticích Juljo Hasíka...


Jižní Čechy - Nedostatek finančních prostředků na provoz a navržená koncepce jednotného systému s centrálním dispečinkem jsou pravděpodobně důvodem rezignace ředitele záchranné služby (ZS) v Prachaticích Juljo Hasíka. Řekl to vicehejtman Karel Vachta (ČSSD).

Hasík podle jeho slov požádal radu kraje o uvolnění z funkce k 19. prosinci. Rada mu vyhověla. „Konkrétní příčiny pan Hasík neuvedl. Pouze něco naznačil,“ dodal Vachta. Svůj odchod nechtěl ředitel prachatické ZS komentovat: „Nezlobte se, ale nebudu o tom mluvit.“

Skutečnost, že se záchranky v kraji potýkají s nedostatkem peněz, potvrdil vicehejtman Vladimír Pavelka (KDU­ČSL). „Peníze, které kraj dostane na fungování záchranné služby od státu, plně nepokryjí její provoz už delší dobu. Do jaké míry to ale mohlo ovlivnit setrvání ředitele Hasíka na svém postu, nejsem momentálně schopen říci,“ upřesnil.

Obdobně si Pavelka netroufá posoudit, jak se na jeho odchodu podepsal návrh koncepce jednotného dispečinku. Ten by měl během příštího roku začít koordinovat zásahy zdravotnické služby v kraji a společně s přechodem záchranek na jednotnou vysílací frekvenci zkvalitnit jejich spolupráci. Hasík se k tomuto projektu stavěl zdrženlivě a nechtěl se k němu vyjadřovat.

Z toho, že by Hasíkovo rozhodnutí strhlo lavinu odchodů mezi dalšími řediteli ZS, Pavelka strach nemá.

DÁLE ČTĚTE:
HOSTEMZdraví.Euro.cz - ředitel pražské Zdravotnické záchranné služby ZDENĚK SCHWARZ

Nedobrá finanční situace tlačí i ředitele písecké ZS Vratislava Němečka. „Peněz je

málo a příští rok to bude asi ještě horší. Rezignovat ale kvůli tomu nehodlám,“ sdělil.

Centrální dispečink považuje Němeček za dobrý nápad v případě, že současné dispečinky v bývalých okresech zůstanou zachovány.

Uvolněné místo v prachatické ZS dočasně zaujme z rozhodnutí rady kraje ředitel Územního střediska záchranné služby v Českých Budějovicích Jan Tuček. „Neznamená to, že bych naráz obsadil dvě židle. Budu pouze kraji ručit, že prachatická záchranka nepřestane fungovat,“ vysvětluje Tuček.

Přímým vedením jmenované ZS je Tuček rozhodnut pověřit svého zástupce. Kandidáta na tuto funkci už prý má. „Jde o lékaře z Prachatic. Více neprozradím, neboť musím čekat, zda ho zodpovědné orgány do funkce schválí,“ naznačil.

Na post nového ředitele ZS v Prachaticích vypíše kraj konkurz.

Svou práci bude vykonávat zřejmě jen do doby, než začne v regionu fungovat centrální dispečink. Schvalování návrhu na jeho zřízení v rámci jednotné koncepce ZS přesunula rada kraje na příští rok.

Českobudějovické listy, 11.12. 2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?