Firma Diag Human zatím s ČR investiční arbitráž nezahájila

19. 10. 2017 7:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Společnost Diag Human zatím s Českou republikou mezinárodní arbitráž na ochranu investic nezahájila. Na dotaz to sdělilo Ministerstvo financí. Včera vypršela lhůta pro smírné řešení sporu.


Diag Human již dříve avizoval, že bude požadovat po ČR zhruba 16 miliard korun za údajné poškození své investice týkající se obchodu s krevní plazmou. Spor vychází z mezinárodní dohody o ochraně investic a mělo by se v něm rozhodnout, zda ČR neporušila česko-švýcarskou smlouvu o ochraně investic.

„Mezinárodní investiční arbitráž v této věci nebyla dosud zahájena. MF doposud obdrželo jen dokument v mezinárodním právu obdobný předžalobní výzvě, který však automaticky neznamená, že k podání žaloby dojde. Lhůta končící 18. říjnem 2017 je pořádková, pokud se po jejím uplynutí společnost rozhodne podat žalobu, může tak učinit,“ řekl Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva.

Podle serveru Hlidacipes.org právní zástupce Diag Human Jan Kalvoda oficiálně nepotvrdil, že firma arbitráž skutečně zahájí. Server ovšem uvedl, že Diag Human již má pro nový spor mezinárodní právní kancelář Volterra Fietta.

Firma Diag Human, která oficiálně sídlí v Lichtenštejnsku, počátkem 90. let usilovala o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém výroku tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara o Diag Human z obchodu sešlo. Za poškození dobrého jména musela vláda po prohrané arbitráži z roku 1997 společnosti zaplatit 327 milionů korun. Diag Human se s Českem soudí v několika zemích o další miliardy korun za údajně ušlý zisk.

Arbitráž v roce 2008 přiznala firmě náhradu škody 8,9 miliardy korun. S úroky nyní činí požadovaná částka více než 13,5 miliardy korun, píše Hlidacipes.org. U soudů v dalších zemích, například v Rakousku, Švýcarsku či ve Francii, Diag Human se svými nároky neuspěl.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?