Firmu Bayer zřejmě čekají další žaloby

22. 8. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dokázat u soudu, že pacient zemřel kvůli užívání určitého léku, je podle advokáta Kolji Kubíčka velmi obtížné. "Na evropském kontinentě se to nepodařilo prakticky nikdy. V USA byl však v řadě případů vynesen rozsudek ve prospěch žalobce. Tam totiž mají advokátní kanceláře peníze na investování do sporů s farmaceutickými koncerny...


Praha - “ řekl Kubíček našemu listu v souvislosti s vlnou žalob, které hrozí v Evropě i USA německé firmě Bayer. Její lék na snižování hladiny cholesterolu v krvi totiž údajně způsobil už nejméně pět desítek úmrtí. Zatím poslední případ je z Itálie, kde nyní zahájil veřejný žalobce vyšetřování smrti starší ženy. Její rodina potvrdila, že lék Lipobay užívala dva roky a zdravotní potíže odpovídaly vedlejším účinkům tohoto přípravku.

Kubíček zastupoval před časem vdovu ze severních Čech, jejíž manžel zemřel krátce poté, co se zúčastnil testování léku, který vyvinula jedna firma v německém pohraničí. „Nakonec jsme však německou firmu nežalovali, protože z praxe německých soudů jsem věděl, že po poslední světové válce nikdy neskončila žaloba na farmaceutický koncern úspěšně. Navíc s našimi prostředky bychom se do takového sporu ani nemohli pustit. Žalovali jsme tehdy českou nemocnici, jejíž dva lékaři podle nás nábor pacientů k testování do zahraničí organizovali,“ řekl Kubíček. „Byli jsme však neúspěšní. Lékaři tvrdili, že pacienty s možností účastnit se testování jen seznamovali. Nepodařilo se ani prokázat, že právě testování bylo příčinou smrti pacienta,“ vysvětlil.

Klinických studií, při nichž se ověřuje bezpečnost a účinnost nových léků, se provádí po celém světě obrovské množství a v drtivé většině není důvod ke stížnostem. Mnohdy se však objeví různá podezření. Například před čtyřmi lety se v jedné velké mimopražské nemocnici pokusil zabít její bývalý zaměstnanec čtyřmi výstřely z revolveru svého kolegu a sám pak spáchal sebevraždu. Útočník předtím veřejně poukazoval na pokoutní výrobu léků pro alergiky a jejich neoprávněné testování na pacientech. Z obojího vinil právě svého kolegu. Nařčení však nebylo prokázáno.

Ivana Kněžínková, Hospodářské noviny, 22.8.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?