Firmy a odbory se neshodly s Rathem na volbách rad pojišťoven

18. 7. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnické odbory a zaměstnavatelé ve zdravotnictví se dnes neshodli se zástupci ministerstva zdravotnictví na způsobu voleb členů správních a dozorčích rad zaměstnaneckých pojišťoven. Ministr David Rath chce, aby volby řídil jeho úřad, firmy a odbory soudí, že je to věc plátců pojištění...


Praha - Sociální partneři chtějí, aby Rath dal k připomínkám spolu se svým návrhem vyhlášky i jejich společný návrh.

„Budeme chtít, aby náš návrh byl jednou z alternativ, která půjde do připomínkového řízení. To je jediný dnešní závěr a jediný posun,“ řekl po jednání zdravotnické tripartity novinářům místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Dodal, že ve společném návrhu odborů a firem je zajištěn určitý dozor ze strany ministerstva. „My se domníváme, že to je dostačující,“ řekl.

Podle předsedy Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jiřího Schlangra patří návrh ministra Ratha do jiného společenského řádu, než do toho, který v současné době je. Prezident Unie zaměstnavatelských svazů Pavel Ernst považuje ministrův návrh za pokus o centralizaci rozhodování. „Pro nás je důležité, aby orgány pojišťoven nebyly, až vyhláška vyjde, šmahem odvolávány, měněny, ale aby byli nahrazováni ti členové správních a dozorčích rad, kterým skončí volební období,“ vysvětlil.

Rath chce vyhláškou dosáhnout změny, kterou se mu nepodařilo prosadit zákonem. Zatímco složení správní a dozorčí rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ministerstvo po novele zákona o veřejném zdravotním pojištění ovlivnit může, v případě zaměstnaneckých pojišťoven tuto pravomoc nemá. V Česku funguje osm zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Odboráři a představitelé zaměstnavatelů se obávají, že kdyby Rath změnu prosadil, zakladatelé pojišťoven by ztratili vliv na rady a chod svých institucí.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?