Firmy se odvolávají proti vyřazení z tendru na nemocnici Náchod

6. 2. 2013 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Stavební firmy začaly podávat odvolání proti vyřazení z miliardového tendru na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod. Námitku proti vyřazení zatím Královéhradeckému kraji poslaly společnosti Průmstav a Skanska, další firmy tak ještě mohou učinit.


ČTK to řekl mluvčí hradeckého kraje Imrich Dioszegi. Hradecký kraj 21. ledna z tendru vyloučil pět ze sedmi uchazečů, údajně nesplnili všechny kvalifikační požadavky.

Kraj zatím rozhodl o námitce Průmstavu, a to zamítnutím. „Námitku od Skansky nyní bude kraj řešit,“ řekl mluvčí. Mezi vyřazené ještě patří společnosti VCES, OHL ŽS a Sdružení Náchod, které je složené z firem Strabag a Geosan Group. Po případném zamítnutí námitek se firmy mohou vyřazení dál bránit u antimonopolního úřadu.

V soutěži zůstaly jen firma BAK Trutnov a Sdružení Nemocnice Náchod, jehož členy jsou Metrostav a Hochtief. Jim kraj již zaslal výzvu k podání cenových nabídek se lhůtou do 15. března.

Kraj původně pět uchazečů o zakázku vyřadil již v prosinci. V lednu ale své rozhodnutí zrušil a rozhodl znovu ve stejném duchu. Zdůvodnění o vyloučení však kraj vydal podrobnější.

Stavba nemocnice je největším současným investičním projektem kraje. Pravicová opozice projekt kritizuje a označuje jej za megalomanský. Podle ČSSD je nemocnice klíčovým zařízením v regionu a modernizaci potřebuje.

Předmětem zakázky jsou čtyři nové budovy, v nichž bude několik operačních sálů, téměř 20 specializovaných vyšetřoven a pracovišť a přes 180 lůžek pro pacienty. Dostavba v dolním areálu nemocnice se uskuteční za plného provozu nemocnice a má trvat 27 měsíců. Ve spádové oblasti nemocnice žije zhruba 150.000 lidí, kterým zařízení nyní na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?