Fischer prověří případ Žaloudíka

29. 1. 2010 8:57
přidejte názor
Autor: Redakce
Propuštění výrazné osobnosti brněnské onkologie a děkana brněnské lékařské fakulty Jana Žaloudíka prošetří premiér Jan Fišer. Případ chce prověřit i ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.


Jan Žaloudík dostal výpověď z Masarykova onkologického ústavu před týdnem. „Minulý pátek jsem na personálním oddělení obdržel informaci, že pan ředitel snižuje stav pracovníků na chirurgickém oddělení, kde přes třicet let pracuji. Pro nadbytečnost se mnou ke konci března končí pracovní poměr. Jiné důvody neuvedl,“ řekl Žaloudík.

Proti Žaloudíkově výpovědi se ohradili sociální demokraté. Jihomoravský hejtman Michal Hašek ji označil za politický boj a sprosťárnu nejvyššího kalibru.

„Ředitel ústavu Jiří Vorlíček tímto krokem ztratil lidský a morální kredit. I když podle mého názoru jen jednal pod tlakem představitelů občanských demokratů, kteří jej do čela ústavu v létě předloňského roku dosadili,“ řekl Hašek.

Premiér Jan Fischer včera uvedl, že případ prošetří on i ministryně Dana Jurásková. Reagoval tak na dotaz sociálnědemokratického poslance

Ivana Ohlídala, podle něhož se na odvolání podílel jeden z ministryniných náměstků. „Jsou zde indicie, že tato záležitost má politický podtext a v pozadí jsou možná i ekonomické zájmy určitých zdravotnických pojišťoven,“ upozornil Ohlídal.

Premiér potvrdil informace, že vztahy Vorlíčka se Žaloudíkem jsou dlouhodobě špatné. Podle Ohlídala by bylo nejlepší Vorlíčka odvolat z funkce ředitele ústavu, pokud se prokáže, že takto řešil své osobní vztahy se Žaloudíkem. Na premiéra se obrátil kvůli tomu, že se ministryně Jurásková prý odmítla záležitostí zabývat.

Také vědecká rada České lékařské komory požádala Juráskovou, aby výpověď přezkoumala. Podle rady to byl neuvážený krok. „Profesor Žaloudík je nejen špičkovým lékařem, ale jak prokázal i ve dvou funkčních obdobích děkana lékařské fakulty Masarykovy univerzity, i vynikajícím a čestným člověkem, učitelem,“ řekl člen rady, profesor Pavel Pafko.

Žaloudík se možná stane senátním kandidátem sociálních demokratů proti současnému senátorovi ODS a bývalému ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?