Fišer na jednání nemocnic nepřijel

14. 3. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace proto žádá MZ a Fišera, aby peníze na zvýšení mezd zajistil odpovídajícími platbami od pojišťoven. Hlaváček však uvedl, že výběr pojistného je v pořádku a měl by pokrýt nárůst tarifů...


Praha - Řada nemocnic je podle představitelů jejich asociace na hranicích úpadku. Chybějí jim peníze na zvýšení platových tarifů o osmnáct procent, které pro zdravotníky schválila vláda.

Ředitelé 157 zdravotnických zařízení, nemocnic, které jsou členy Asociace českých a moravských nemocnic, včera na shromáždění delegátů v Jihlavě chtěli o tomto problému diskutovat s ministrem Bohumilem Fišerem. Ten se však z jednání omluvil kvůli účasti na schůzi Poslanecké sněmovny a poslal za sebe svého náměstka Antonína Hlaváčka.

„Chtěli jsme, aby ministr Fišer řekl, jak máme splnit vládní nařízení o růstu tarifů a současně udržet vyrovnanou bilanci, kterou nám ukládá zřizovatel,“ říkají šéfové nemocnic. Nedostatek financí podle nich už nyní vede k destabilizaci nemocničních zařízení a ke snížení kvality a dostupnosti péče.

Asociace proto žádá Ministerstvo zdravotnictví a Fišera, aby peníze na zvýšení mezd zajistil odpovídajícími platbami od zdravotních pojišťoven. Hlaváček však uvedl, že výběr pojistného je v pořádku a měl by pokrýt nárůst tarifů. Problém je podle něho na straně smluv mezi pojišťovnami a nemocnicemi.

Ředitel kanceláře asociace Luděk Hajíček tvrdí, že tři čtvrtiny ze 157 členských nemocnic jsou pod průměrem příjmů, které by zaručily dostatek zdrojů na navýšení platů, aniž by to zhoršilo péči o pacienty. „Už nyní odkládáme plánované operace,“ uvedl. Připomněl, že loni dosáhly nemocnice sdružené v této asociaci 1,5 miliardy ztráty.

Peníze na růst platů nemá například třebíčská nemocnice. Podle místního Lékařského odborového klubu chce její vedení omezit pohyblivé složky mezd. „Tak jako ve většině nemocnic nepokryjí letos tržby od pojišťoven provozní náklady zařízení,“ řekla vedoucí ekonomického odboru nemocnice Eva Tomášová. Hospodářský výsledek třebíčské nemocnice skončil loni schodkem asi 50 miliónů korun.

Ředitel zadlužené nemocnice v Plané na Tachovsku Ladislav Vadlejch zase chce zařízení přeměnit na akciovou společnost. Stát by vlastnil 51 procent akcií, další podíly manažeři, zaměstnanci i středisková města v okrese. Projekt hodlá do dubna předložit vládě.

Vadlejch, který je ve funkci od začátku února, již dříve uvedl, že bývalé vedení vyplácelo neúměrně vysoké platy. Průměrná mzda lékaře činila 43 tisíc korun a primáři dostávali i 100 tisíc korun měsíčně. Ředitel nyní odebral zaměstnancům příplatky za vedení, osobní ohodnocení a nevyplácí přesčasy nad zákonnou normu.

Předseda Lékařského odborového klubu Milan Kubek tvrdí, že peníze z nemocnic unikají například tím, že ředitelé platí z peněz od pojišťoven Asociaci českých a moravských nemocnic a Asociaci nemocnic ČR roční příspěvky 40 korun za každého zaměstnance. „Předáme podnět k přešetření těchto plateb Nejvyššímu kontrolnímu úřadu,“ dodal Kubek.

(ika), Hospodářské noviny, 14.3.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?