Fišer vytáhl do boje proti kuřákům

18. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Bohumil Fišer se rozhodl vytáhnout do ostrého boje s kuřáky. Nejen že chce novým zákonem, který předložil vládě, rozšířit zákaz kouření a omezit prodej tabáku i alkoholu, ale zejména hodlá zvýšit pokuty, když někdo zákaz porušuje. Ministr podložil svůj návrh varujícími čísly... Návrh zákona mění pohled na vztah kuřáci a nekuřáci...


: zatímco dosud zákon např. určoval v restauracích místo pro nekuřáky, podle nového zákona by naopak byla vyhrazována oddělená místa pro kuřáky. Pokud by totiž restaurace, kde se podávají teplá jídla, neměla 40 procent dobře odvětrávané plochy vyhrazené nekuřákům, pak by se v ní nesmělo kouřit vůbec. Naopak, majitel by mohl oddělit koutek pro kuřáky. Takže by se místo cedulek Kouření zakázáno, měly ve veřejných místech objevit nápisy opačné: Kouření povoleno.

Zákon má jednoznačně stanovit, že kouřit se nebude smět prakticky nikde, kam veřejnost může: již dnes je to zakázáno ve všech prostředcích veřejné dopravy a všech uzavřených prostorách s dopravou souvisejících, přibýt k tomu mají i autobusové či tramvajové čekárny či dokonce i přístřešky. Ačkoli ministr počítá s možností vyhradit prostory pro kuřáky, bude zákon znamenat definitivní konec kuřáckých vagónů či kupé.

Zákon dosud zakazoval kouření ve zdravotnických zařízeních, ve školách, v kulturních a uzavřených sportovních zařízeních a kuřáky tu zahnal do oddělených koutků. Stejný zákon chce ministr rozšířit i na pošty, soudy, státní zastupitelství, policie, úřady, banky a provozovny služeb či prodejny. Ve všech těchto prostorách musí být viditelná cedulka upozorňující na zákaz.

„V současné době se 83 procent dětí domnívá, že cigarety si mohou opatřit zcela legálně,“ tvrdí ministr v odůvodnění návrhu. Možnost koupě cigaret především mládeži má proto ztížit omezení jejich prodeje do tabákových prodejen, nepojízdných stánků, benzínových pump, restaurací a hotelů. Ve smíšených prodejnách si je už nebudou smět zákazníci brát jako nyní u pokladen sami, ale vždy o ně musí požádat prodavače. Zákon má zakázat prodej menšího balení než 20 kusů. Na všech místech, kde se budou tabákové výrobky prodávat, by se musela objevit viditelná cedule o zákazu prodeje osobám mladším 18 let.

Ministr chce ztížit život i pijákům alkoholu, neboť jak píše, „spotřeba alkoholu v ČR dosáhla za rok 1999 celých 9,9 litru absolutního alkoholu na jednoho obyvatele, což je v evropském i světovém kontextu hodnota nadprůměrná a stále roste“. Alkohol by se směl prodávat jen ve specializovaných prodejnách či odděleních obchodních domů, v potravinářských prodejnách a pak v restauracích, hotelích, kulturních zařízeních - pokud ovšem nejsou určena mladým lidem do 18 let.

Zákon jde tak daleko, že dokonce zakazuje prodej hraček či jiných výrobků v podobě cigarety či doutníků, nebo v tvaru láhve s alkoholem. Nevyjímaje přitom půllitry s pivem, neboť alkoholem jsou všechny nápoje, které mají půl procenta alkoholu. Výrobci ani prodejci nebudou smět bezplatně zasílat své vzorky v rámci reklamních kampaní občanům.

Ministr počítá se zpřísněním pokut za porušení zákona. Zatímco dnes je nejvyšší pokuta za řízení auta pod vlivem alkoholu 15 tisíc Kč, Fišer navrhuje až 40 tisíc korun. I další pokuty by se měly zvednout. Jestliže nedodržení pravidel dnes může stát podnikatele až 50 tisíc Kč, napříště by mohl zaplatit dvojnásobek.

Fišerův zákon má šanci projít. Ve vládě - ačkoli v jejím čele stojí silný kuřák Miloš Zeman - převládají nekuřáci. Také ve Sněmovně zatím většina návrhů týkajících se jakýchkoli zpřísnění vůči kuřákům získávala podporu. Zákonodárci dokázali být tvrdí i k sobě: již třetí volební období platí ve všech veřejných prostorách Sněmovny absolutní zákaz kouření. „Když už se někdo chce sebepoškozovat, nechť tak činí, ale v každém případě by tím neměl ohrožovat okolí. To je moje životní filozofie,“ komentoval už dříve kuřáctví místopředseda Sněmovny, lékař a nekuřák Ivan Langer (ODS).

Právo, 18.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?