Fišer zvýšil spoluúčast pacientů - mluvčí MZ to popírá

21. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zvýšením doplatků za některé léky zvýšil ministr zdravotnictví Bohumil Fišer neoficiálně spoluúčast pacientů. V reakci na vyhlášku ministerstva, podle níž zaplatí zdravotní pojišťovny od 1. července za některé léky méně, takže pacienti více doplatí, to včera řekl mluvčí Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. Mluvčí ministerstva Otakar Černý to popřel...


PRAHA - Řekl, že v každé skupině léků je alespoň jeden bez doplatku, záleží na tom, co si pacient nechá předepsat.

„Ministerstvo a potažmo vláda neprosazují, aby pacienti měli bezplatně náročnou a drahou léčbu a na to ostatní si připlatili. Chtějí všechno všem, a teď už jim teče do bot, a tak neoficiálně zvyšují spoluúčast,“ řekl Gajdáček. Černý upřesnil, že vyhláška ministerstva stanoví 521 skupin léčivých látek, v každé skupině je alespoň jeden přípravek plně hrazen pojišťovnou.

„K 1. červenci pojišťovny plně hradí kolem 2700 přípravků. Skutečný počet bude záviset na tom, nakolik výrobci přizpůsobí ceny změnám úhrad od pojišťoven,“ dodal. Změnou ve prospěch pacienta podle Černého je například to, že léky na snížení hladiny cholesterolu budou moci předepisovat i praktičtí lékaři. Zvýší se dostupnost nových léků pro diabetiky s výjimkou inzulinu, který se aplikuje pomocí inzulinového pera. Pacienti budou mít přístup k novým inhalačním formám léků na astma, pojišťovny budou hradit nový přípravek na rakovinu prsu.

Plzeňský deník, 21.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?