FN mají připravit pořadníky pacientů na operaci

9. 8. 2010 13:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví dalo vedením fakultních nemocnic pokyn bezodkladně připravit pořadníky, které pacientům řeknou, kdy přesně se dostanou na řadu se svojí operací. Opatření má pomoci v boji proti úplatkům v tuzemské lékařské péči.


„Na čtvrteční schůzce s řediteli nemocnic jsme se domluvili, že začnou tvořit čekací listiny, aby se systém brzy zaběhl,“ řekl Lidovým novinám první náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka. Zavedení čekacích seznamů má podle ministerstva výrazně zprůhlednit pravidla, podle nichž se přidělují termíny operací.

„Fakultní nemocnice mají vymyslet, jak by to fungovalo, a pořadníky zavést tak, aby vyhovovaly zákonu o ochraně osobních údajů,“ řekl Pavelka pro MF Dnes. V seznamech se nesmí objevit třeba rodné číslo, přesná diagnóza nebo fotografie. Listiny budou veřejně přístupné na internetu, lidé z nich tak jednoduše vyčtou, jak dlouho si ve které fakultní nemocnici na operaci počkají. Zároveň budou moci on-line sledovat, jak na pořadníku postupují. „Bude možné vybrat si konkrétní nemocnici. Zůstane jen na zvážení pacienta, zda bude na zákrok cestovat dále, kde jsou kratší lhůty,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Vedení nemocnic má nyní za úkol vytypovat konkrétní výkony, kterých se budou čekací listiny týkat. „Budou to hlavně náročné operace jako třeba totální endoprotéza kyčelního kloubu. Zatím máme vypracovat seznam za svoji nemocnici,“ řekla LN šéfka plzeňské fakultní nemocnice Jaroslava Kunová. Její brněnský protějšek Roman Kraus dodal: „Ještě se povede debata, co vše nakonec na seznamech bude.“

Ministr zdravotnictví Leoš Heger chce podle LN do budoucna uzákonit, aby se pořadníky vztahovaly i na jiné než jen fakultní nemocnice. „Současný start bude jen testovací fází, na níž si ověříme možné neduhy systému,“ uvedl Pavelka.

Odborníci ale varují i před některými úskalími. „Akutní případy stále budou moci přeskakovat frontu. A dokud to bude na rozhodnutí jedince, stále se otevírá prostor pro korupci,“ varoval v LN Ondřej Dostál z Platformy zdravotních pojištěnců. Problematické podle něj může být i to, zda budou pořadníky řešit, kdo bude jednotlivé operace provádět. „Je rozdíl, jestli to bude přednosta, či jen řadový lékař. To je další prostor pro uplácení,“ prohlásil.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?