FN Plzeň chce postavit chirurgický pavilon

7. 10. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový chirurgický pavilon, který by koncentroval chirurgické obory zatím rozseté po lochotínském a borském areálu, chce postavit plzeňská fakultní nemocnice. Studie na stavbu na Lochotíně existuje už pět let, plány ale před časem kvůli vládním úsporám utichly. Nyní je nemocnice oživila, stavbu pavilonu podpořil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) i ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).


Pokud nemocnice získá příslib, že stát bude stavbu odhadovanou včetně vybavení až na dvě miliardy korun financovat, rozjede přípravu. Pavilon by pak mohl být hotový do čtyř let, řekl ČTK ředitel nemocnice Václav Šimánek (ČSSD).

Fakultní nemocnice je v Plzni ve dvou areálech na opačných koncích města. Mezi nimi je pět kilometrů rušných ulic, což komplikuje převozy pacientů, lékařů i materiálu. Nový pavilon koncentruje všechny obory. Z Bor se přestěhuje krční oddělení a urologie, které mají velké množství závažných operací, ale ne tak dobré zázemí, jako je na Lochotíně.

Plzeňský kraj patří v ČR ke špici ve výskytu nádorů ledvin. Jediné místo, kde se v regionu tyto nádory operují, je právě borská chirurgie. Pooperační péče tam ale není taková a rizikovější pacienti se musejí převážet na Lochotín.

Ani tam ale nejsou chirurgické obory pohromadě. „Kliniky jsou různě po patrech, mají třeba i mimo budovu ambulanci, což je špatně pro logistiku - přenášení materiálu, převážení pacientů, přechody personálu,“ řekl ředitel. Nový pavilon by měl vyrůst na místě současného heliportu.

Ministr Němeček připravuje plán investic ve zdravotnictví a plzeňská nemocnice má příslib, že její požadavek na chirurgii bude zařazen v horní polovině seznamu, řekl Šimánek. „Jakmile se příslib přetaví v tabulku, kde budeme jako první, rozjedeme veškeré soutěže a přípravu,“ uvedl. Nemocnice je také připravena, že asi pětinu nákladů by uhradila ze svých zdrojů.

Po odchodu chirurgických oborů z borské části nemocnice by v tamním areálu zůstala například patologie či rekonstruovaná infekční klinika. Hned vedle má fakultní nemocnice ještě bývalou vojenskou nemocnici.

Ta by měla podle Šimánka sloužit jako nemocnice nižšího typu, která bude zajišťovat první kontakt jižní části Plzně. „Když tam zůstane velmi dobře fungující chirurgie, interna, rentgen, ARO a geriatrie, je to naprosto dostačující,“ míní. Objekty, které by nemocnice opustila v borské části, patří státu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?