FN Plzeň pořídí speciální přístroj na odhalování nádorů

2. 12. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Lepší diagnostiku především u nádorových onemocnění si lékaři plzeňské fakultní nemocnice slibují od nového přístroje, který příští rok pořídí. Přístroj na pozitronovou emisní tomografii ve spojení s magnetickou rezonancí (PET/MR) zatím v ČR ani v zemích bývalého východního bloku nikdo nemá.


Fakultní nemocnice ho koupí z vlastních prostředků za 110 milionů korun a poskytne servis pro celou zemi. Pořízení PET/MR muselo projít schválením přístrojové komise ministerstva zdravotnictví, řekl novinářům ředitel FN Václav Šimánek.

Podobné přístroje by se podle něj v ČR uplatnily zhruba tři, v západní Evropě je jich kolem 200. Ve FN doplní vyšetřovací možnosti. Dosud lékaři standardně využívají počítačový tomograf (CT) a magnetickou rezonanci (MF), letos nemocnice obměnila za 65 milionů korun také pozitronovou emisní tomografii ve spojení s počítačovým tomografem (PET/CT).

„Přístroj spojuje dvě vyšetření, která vedou nejčastěji k detekci nádorových onemocnění. Dokáže zjišťovat primární nádory i metastáze v sekundárních orgánech i v mízních uzlinách,“ řekl Šimánek. Nový přístroj podle něj umožní ještě lepší diagnostiku a lékaři díky němu uvidí i útvary, které dříve nemuseli vždy zjistit. Některé tkáně lze lépe vyšetřit tomografem, jiné rezonancí. Třeba měkké tkáně, svaly, některé měkké orgány, jako je mozek, jsou lépe detekovatelné magnetickou rezonancí,“ vysvětlil ředitel. Rezonance navíc nevystavuje pacienta záření jako CT.

Nemocnice na příští rok chystá i další investice, v lochotínském areálu je pro zkvalitnění péče na akutním příjmu rozjetý projekt nákupu nového CT a MR za 80 milionů korun, pro borský areál se na jaře plánuje zprovoznění nové magnetické rezonance. Nemocnice by chtěla příští rok začít stavět také nový heliport a parkovací dům pro 400 aut. Pokud dostane příslib státních investic, chce nemocnice co nejdříve začít stavět nový pavilon chirurgických oborů, který přijde na 1,5 až dvě miliardy korun a od přislíbení státní podpory má být hotový za pět let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?